Hybride onderwijs
Hybride onderwijs heeft een hoge vlucht genomen in 2021. Maar wat is hybride onderwijs en waarom heb je hier een hybrid classroom voor nodig? Hoe wordt het al ingezet bij de instellingen, wat vinden docenten en studenten ervan en hoe is de techniek geregeld?
Wat is hybride onderwijs?
Hybride onderwijs is sinds de pandemie van 2020 een veelgehoorde term in het hoger onderwijs. Studenten mogen naar de campus komen maar moeten wel 1,5 meter afstand houden. Met als gevolg dat niet alle studenten gelijktijdig naar de campus kunnen komen. Dus vindt veel onderwijs tegelijk online en fysiek plaats. Dat is hybride onderwijs.
Tegelijkertijd online en fysiek onderwijs
Bij hybride onderwijs volgt een deel van de studenten het onderwijs online, terwijl de andere studenten tegelijkertijd het onderwijs volgen in een fysieke ruimte. Het is dus een combinatie van synchroon online en offline onderwijs. De reden waarom een deel van de studenten het onderwijs online volgt kan een pandemie zijn, maar het kan ook komen door bijvoorbeeld een beperking. Hybride onderwijs biedt daarom ook kansen om het onderwijs toegankelijker en inclusiever maken. Hybride Onderwijs vraagt om herontwerp van het onderwijs waarbij de leeropbrengsten en de hybride setting als uitgangspunten worden genomen.
Hybride onderwijs vraagt om specifieke werkvormen. In de Vraagbaak Online onderwijs heeft Lotte Kips een aantal werkvormen op een rijtje gezet, in de blogpost Actief leren en groepsopdrachten in hybride onderwijs.
Meer tips voor het ontwikkelen en geven van hybride onderwijs staan op het tabblad Aan de slag.
Goed om te weten over hybride onderwijs
- Voor hybride onderwijs wordt ook wel de term simultaan onderwijs gebruikt.
- Hybride onderwijs is iets anders dan blended onderwijs. Blended onderwijs is een uitgekiende mix van online en offline leren (synchroon en asynchroon), passend bij de leerdoelen, het curriculum en de student. Hybride onderwijs vindt synchroon zowel online als offline plaats.
- Er bestaat ook een andere definitie van hybride onderwijs, voornamelijk in het (middelbaar) beroepsonderwijs. Daar bedoelen ze met hybride onderwijs de combinatie van school en werk; zij vormen samen de hybride onderwijspraktijk.
Meer informatie over hybride onderwijs
Hybrid classroom
Een belangrijk onderdeel van hybride onderwijs is de hybrid classroom. Die heeft als kenmerk dat er enkele studenten en de docent(en) in een fysieke ruimte zijn en dat de andere studenten via schermen online deelnemen aan het ingeplande onderwijs. Lees alles over het opzetten en gebruiken van hybrid classrooms: