Meer weten of meedoen rond digitaal toetsen en beoordelen?
Pilot digitaal toetsen en ontwikkelen bij Npuls
Het thema Digitaal Toetsen gaat vanaf 1 januari 2025 aan de slag binnen het NPULS programma via de pilot digitaal toetsen en ontwikkelen.
Toetsing raakt het hart van het onderwijs. Het perspectief op toetsing verandert: de nadruk komt in toenemende mate op de formatieve aspecten – het leerproces – te liggen. Daarnaast heeft de digitalisering van toetsing een vlucht genomen. Deze ontwikkelingen stellen het onderwijs voor grote uitdagingen. Om de onderwijsinstellingen in het mbo, hbo en wo te helpen om deze onderwijskundige en digitale transformatie in goede banen te leiden, start binnen Npuls per 1 januari 2025 een nieuwe pilothub: Digitaal toetsen en ontwikkelen.
De pilothub zal diverse projecten rondom de onderwijskundige en organisatorische aspecten van (digitaal) toetsen uitvoeren. De lerende staat daarbij centraal: hoe kan toetsing eraan bijdragen dat de lerende zich optimaal kan ontwikkelen? Met die vraag gaan we onderwijsprofessionals helpen. Daarnaast willen we onderwijsinstellingen handvatten geven om een visie op toetsing te formuleren, en op basis daarvan beleid op te stellen en processen en systemen in te richten. Ook werken we samen aan publieke waarden: we verkennen de mogelijkheden voor open source software, werken met leveranciers aan standaarden voor gegevensuitwisseling en ontwerpen een streefarchitectuur voor open toets- en vragenbanken.
Naar de Npuls pilothub digitaal toetsen en ontwikkelen
Haak ook aan bij één van de volgende netwerken:
Special Interest Group (SIG) Digitaal Toetsen 
Sluit aan bij de Special Interest Group (SIG) Digitaal Toetsen voor kennisontwikkeling, kennisdeling, samenwerking en visievorming rond digitaal toetsen binnen het hoger onderwijs in Nederland. Als je zelf iets wilt delen kan dit via de communities-website.  
Netwerk Toetsbekwaamheid
Het Netwerk Toetsbekwaamheid houdt zich bezig met het verbeteren van de kennis van toetsing. Drie keer per jaar organiseren zij netwerkbijeenkomsten, waar ervaringen over de implementatie van toetsbekwaamheid worden gedeeld.
Platform Leren van Toetsen
Op het Platform Leren van Toetsen wordt kennis van toetsen in het algemeen uitgewisseld. Het platform levert een Toolkit Formatief Toetsen, die docenten gebruiken om formatief toetsen in hun lesprogramma op te nemen. Op de website van het platform staat uitgebreide informatie over  handreikingen, blogs en artikelen over toetsing. 
Netwerk Toegankelijk Toetsen en Examineren ho-mbo
Het netwerk Toegankelijk Toetsen en Examineren ho-mbo van het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO) draagt bij aan professionalisering, bewustwording, kennisdeling en het (samen) ontwikkelen van concrete handreikingen rondom flexibel toegankelijk toetsen en examineren.
Leernetwerk Programmatisch Toetsen  
Het leernetwerk programmatisch toetsen verkend gemeenschappelijke vraagstukken en werkt deze uit, ook ontwikkelen zij onderzoeksinstrumenten voor toetsing. Wil je aansluiten bij het netwerk? Lees er meer over op de pagina programmatisch toetsen.