Persistent Identifiers

Jouw data altijd vindbaar

Persistent Identifiers (PID’s) zorgen ervoor dat jouw objecten, zoals onderzoeksdata, altijd vindbaar zijn en blijven. PID’s kun je vergelijken met een ISBN-nummer bij boeken. Ook als de locatie of de onderliggende infrastructuur verandert, blijft de verwijzing intact.
Vrouw in archief

Voordelen

Maak jouw data FAIR

Maak jouw onderzoeksdata vindbaar en toegankelijk omwille van de reproduceerbaarheid van onderzoek en hergebruik van wetenschappelijke gegevens.

Schaalbaar

Met onze service kun je zoveel PID's maken als je nodig hebt voor één vast bedrag per jaar. Je kunt dus prioriteit geven aan FAIR practice zonder dat het veel geld kost.

Advies op maat

Als je gebruik maakt van PID’s kan je een beroep doen op onze ondersteuning. We kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het aanmaken van PID’s en adviseren hoe je jouw data zo goed mogelijk vindbaar maakt.

Heb je een vraag over Persistent Identifiers? Neem contact op.

Afbeelding van de verbindingen

Servicedesk Data- en Rekendiensten

Telefoonnummer

PID's in het kort

Wat zijn PID's en waarom zou je ze gebruiken? Een video van FAIRsFAIR EU.

Altijd vindbaar

Data die bij een bepaalde publicatie horen, kunnen zijn ondergebracht in verschillende datacenters en zijn vastgelegd op verschillende media. Bovendien kunnen de opslaglocaties veranderen. Een van de belangrijkste functies van een PID is dat deze een vaste verwijzing heeft naar de onderliggende data, waar die zich ook bevinden. Ook als de opslaglocatie of de fysieke vorm wijzigt.

Hoe werkt het?

  • We gebruiken de open handle-software van de Corporation for National Research Initiatives (CNRI) als onderliggende structuur. 
  • PID’s bestaan uit een prefix en een suffix die samen een unieke string vormen voor elke PID. De prefix, het eerste deel van de code, kun je aanvragen bij SURF. De prefix is jouw eigendom. Onder één prefix kun je zoveel suffixen genereren als je wilt voor één vast bedrag.
  • We treden op als host van de PID’s. Dit betekent dat we de objectlocatie en/of metadata van elke PID opslaan. De PID's worden zowel intern bij SURF als extern via het ePIC-consortium gerepliceerd om persistentie en beschikbaarheid te garanderen.
  • Je kunt PID's maken, bewerken, zoeken en verwijderen. Dit kan via een HTTPS-gebaseerde RESTful interface API, python bibliotheek of UI.
  • De PID-resolver is toegankelijk via een HTTP-interface. Hierdoor kan iedereen zijn browser of het commando curl gebruiken om PID's op te halen en te bekijken.

Zelf doen of via SURF

  • Een externe partij kan software (bijv. collectiebeheersystemen) koppelen aan onze PID-service voor eenvoudige integratie en administratie van PID's.
  • Datastewards van jouw instelling kunnen PID's beheren via onze API, ondersteunde pythonbibliotheek of UI (dit vereist enige programmeerkennis).
  • Voeg PIDs toe aan je datasets via onze integraties met andere SURF-diensten zoals SURF Data Repository of Yoda Hosting.

Vergeet niet dat jij verantwoordelijk blijft voor de integriteit van de PID's en de bijbehorende dataobjecten, vooral als je data wordt verplaatst of bijgewerkt. Je datamanager moet ervoor zorgen dat de PID-referenties up-to-date blijven.

Advies op maat

Als je gebruik maakt van PID’s kan je rekenen op onze ondersteuning. We kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het aanmaken van PID’s en adviseren hoe je jouw data zo goed mogelijk vindbaar maakt. Om te bepalen welk PID-systeem het meest geschikt is voor jouw situatie, kun je de PID-wijzer van het Netwerk Digitaal Erfgoed gebruiken. 

Gebruikershandleiding