Rapporten en publicaties

Hoe draagt het delen en hergebruiken van (open) digitale leermaterialen bij aan beter onderwijs? Op deze pagina vind je visuele hulpmiddelen, stappenplannen, rapporten en publicaties die door collega’s van onderwijsinstellingen samen met SURF zijn ontwikkeld. 

Visuele hulpmiddelen

Publicatie - 19 mei 2023

1. Praatplaat Digitale leermaterialen: een flexibel en rijk aanbod voor docenten en studenten  

Hoe zorg je als onderwijsinstelling voor een flexibel en rijk aanbod aan digitale leermaterialen? Ontdek hoe de ontwikkelcyclus eruitziet en ga in gesprek over keuzes rond inkoop, hergebruik en open leermaterialen. Deze praatplaat helpt je op weg. 

Meer over de praatplaat 

Publicatie - juli 2021

2. Infographic: open leermaterialen organiseren op 3 niveaus 

Hoe organiseer je open leermaterialen binnen je instelling? Deze infographic geeft inzicht in 3 niveaus – verkenning, ontwikkeling en groei – en waar je per niveau rekening mee moet houden. Ontdek welke stappen je binnen je instelling kunt zetten om open leermaterialen optimaal te benutten. 

Bekijk de infographic 

Publicatie - 2016

3. Infographic: stand van zaken open educationals resources (OER) 2016 

Hoe werd in 2016 gebruikgemaakt van open leermaterialen in het Nederlandse onderwijs? Bekijk de cijfers en ontwikkelingen in één oogopslag.  

Bekijk de infographic

Stappenplannen

1. Stappenplannen rondom het ontwikkelen en (her)gebruiken van open leermaterialen 

Op de website van edusources vind je een uitgebreide verzameling van stappenplannen om je op weg te helpen met het ontwikkelen, (her)gebruiken, stimuleren en beheren van open leermaterialen. 

Naar de stappenplannen  

Rapporten en publicaties

Publicatie - 19 oktober 2020

1. Visiedocument: digitale leermaterialen in 2025  

Hoe ziet een optimale mix van digitale leermaterialen eruit? De Versnellingszone Naar digitale (open) leermaterialen schetst de toekomst in 8 visiestatements. Deze geven richting aan een flexibel en toegankelijk landschap van leermaterialen, met concrete bouwstenen om dit te realiseren.

Lees het visiedocument

Publicatie - februari 2024

2. Verkenning: de rol van onderwijskundig ict-professionals 

Onderwijskundig ict-professionals spelen een grote rol in het adviseren van docenten over open leermaterialen. Om deze professionals optimaal te ondersteunen, zijn hun taken, uitdagingen en ontwikkelbehoeften in kaart gebracht. 

Lees de verkenning

Publicatie - februari 2022

3. Trendrapport: adaptief leermateriaal in het hoger onderwijs 

Adaptief leermateriaal bepaalt via algoritmes het niveau en de behoeften van studenten, en past zich daar automatisch op aan. Dit trendrapport signaleert de kansen en risico’s van de technologie. 

Lees het trendrapport

Publicatie - november 2020

4. Trendrapport: videolearning

Videocontent speelt een steeds grotere rol in het onderwijs, maar hoe organiseer en professionaliseer je videoproducties? Een werkgroep van experts en instellingen onderzocht de trends, platformen en technische vereisten.  

Lees het trendrapport

Publicatie - 2 maart 2021

5. Thema-uitgave: hergebruik van open leermaterialen

Hoe stimuleer je hergebruik van leermaterialen binnen je instelling? Deze thema-uitgave beschrijft kansen, uitdagingen en best practices in het onderwijs. 

Lees de thema-uitgave

Publicatie - 16 december 2019

6. Thema-uitgave: open pedagogy

Hoe kan open pedagogy het onderwijs verrijken? Deze thema-uitgave laat zien hoe docenten en studenten samen kennis creëren met open leermaterialen. Ontdek inspirerende voorbeelden en praktische handvatten om hiermee aan de slag te gaan. 

Lees de thema-uitgave

Publicatie - januari 2020

7. Evaluatierapport: eStudybooks 

Wat zijn de ervaringen met eStudybooks in het hoger onderwijs? Dit evaluatierapport biedt waardevolle inzichten en gebruikerservaringen voor instellingen die met digitale leermaterialen aan de slag willen. 

Lees het evaluatierapport 

Publicatie - 5 december 2019

8. Haalbaarheidsstudie: inclusive acces  

Via het inclusive access-model hebben studenten direct toegang tot al het benodigde les- en leermateriaal voor hun studie, zonder individuele aanschaf. In de VS is het model erg succesvol. SURF liet onderzoeken hoe dit model in de Nederlandse context zou kunnen werken. 

Lees de haalbaarheidsstudie

Publicatie - November 2013

9. Rapport: de kwaliteit van open leermaterialen 

Hoe beoordeel je de kwaliteit van open leermaterialen? Dit rapport uit 2013 onderzoekt welke factoren bepalen of open leermaterialen effectief en bruikbaar zijn in het onderwijs. Ontdek inzichten en richtlijnen voor kwaliteitsborging.   

Lees het rapport

Publicatie - 6 februari 2017
Laatste update - 7 februari 2022

10. Blog: Op zoek naar technologie om open leermaterialen effectiever de delen en te vinden 

Kirsten Veelo, teamleider Educational Content & projectleider Open Educational Resources bij SURF, onderzoekt nieuwe mogelijkheden in het zoeken, vinden en ontsluiten van (meta)data. 

Lees het blog