Artificial intelligence
AI in onderwijs

Maar er zijn ook zorgen. AI kan vragen oproepen over onze openbare normen en welke vaardigheden we willen dat studenten leren. Het kan zelfs de vooroordelen in ons onderwijssysteem versterken en ongelijkheid tussen studenten vergroten.
Wat doet SURF?
Om deze vragen te beantwoorden, hebben we technische kennis nodig en moeten we goed begrijpen hoe scholen en hun personeel werken. Gelukkig werken we samen met veel organisaties, zowel nationaal als internationaal, en hebben we onze eigen AI in Onderwijs-community. Bij SURF voeren we verschillende projecten uit, zoals het testen van hoe AI verantwoordelijk in het onderwijs kan worden gebruikt. We organiseren ook evenementen om deze kwesties te bespreken en zorgen voor inclusieve discussies in het veld. En we bieden ook gericht advies over de beste aanpak.
Wil je meewerken op dit gebied? Neem direct contact met ons op of praat mee in onze AI in Education-community.
AI Act in het kort
De AI Act, ook wel de AI-verordening, bestaat uit regels voor het gebruik van Artificiële Intelligentie (AI) binnen de Europese Unie (EU). Als onderwijsinstelling kom je in aanraking met AI-systemen. Misschien omdat je ze zelf ontwikkelt of omdat ze binnen jouw organisatie worden toegepast. In beide gevallen kan de AI-verordening van toepassing zijn.
Dit document, een samenwerking tussen Npuls en SURF, zet de AI Act uiteen en beschrijft de begrippen die in de AI Act worden gebruikt. Het biedt een eerste inzicht in de AI-verordening. Het is geen volledig overzicht. Heb je opmerkingen of vragen hierover? Mail dan naar ai-act@surf.nl of stel ze in de vraagbaak AI.