Deelnemers tijdens een lezing houdt kaartjes in de lucht
Magazine

Hoogtepunten van de SURF Summit 2024

Nederland heeft de digitale infrastructuur aangewezen als officiële mainport. Als onderzoek- en onderwijssector gebruiken wij deze infrastructuur dagelijks. En bouwen er ook aan mee. Tijdens de SURF Summit 2024 op 9 oktober werden bestuurders en beslissers geconfronteerd met bestaande en nieuwe uitdagingen, en was er bovenal veel ruimte voor uitwisseling.

Marcel Levi staat op het podium als spreker voor een publiek

Veel te vieren, maar achterstand groeit

De eerste keynotespreker van de middag, NWO-voorzitter Marcel Levi, introduceert de Gouden Eeuw van de Wetenschap. Want, zo wijst hij het publiek erop, waar je ook kijkt, in welke discipline dan ook, overal is een razendsnelle ontwikkeling. 

“Er is veel te vieren als het gaat om wetenschap; wetenschap heeft impact op de samenleving.” Met concrete voorbeelden onderbouwt hij die claim. “We leven langer omdat de wetenschap allerlei oplossingen heeft bedacht. En, alle technologieën die in een iPhone zitten, zijn ontstaan in het publieke domein.” Maar hij heeft ook een waarschuwing. 

“Heel leuk om zoveel collega’s van verschillende instellingen te zien en deze interactie te hebben. We zien dat we allemaal dezelfde uitdagingen ervaren. Er vallen dingen op hun plek.”
Jeannette Oostijen (VISTA college)

“Waar het gaat om nationale investeringen in research & development halen andere landen ons inmiddels in, en onze achterstand wordt zelf groter. Terwijl wij voor onze toekomst en welvaart afhankelijk zijn van ons vermogen om tot nieuwe innovatie en kennis te komen.” 

"Ken elkaar voordat je elkaar nodig hebt”

Stel jezelf de vraag welke belangen je moet beschermen. Dat is de belangrijkste boodschap van de tweede keynotespreker: Claudia Andrade De Wit, directeur Digital & IT van het Havenbedrijf Rotterdam. In een levendige presentatie neemt zij ons mee in de dreigingen en aanvallen waar haar organisatie mee te maken heeft. Van aanvallen op de website, die in impact toenemen van 1 tot 1000 tijdens politiek gevoelige bezoeken van leiders aan Nederland, tot kwetsbare plekken in het ecosysteem dat bestaat uit nationale en internationale bedrijven.

Zaal met mensen die luisteren naar spreker Claudia Andrade De Wit

“Veiligheid gaat in toenemende mate om digitale veiligheid.” Met cijfers duidt ze de omvang van de bedrijvigheid in de haven. Jaarlijks passeren in de haven 40.000 schepen in de zeevaart en 100.000 schepen in de binnenvaart. 14 Miljoen is het aantal containers dat door de haven gaat, waarbij iedere container zo’n 28 transacties doorloopt. “Als een container vastloopt, ontstaat er file op de A28.”

"Inspirerende voordrachten! En ik ontmoet mensen die ik in mijn dagelijkse werk niet zou zijn tegengekomen en wel dezelfde vraagstukken hebben."
Martijn Kleppe, KB

Ieder jaar doet het Havenbedrijf Rotterdam een Cybernautics-oefening. Het gebied van het Havenbedrijf is uitgestrekt over 40 kilometer. Hier zijn heel veel bedrijven gevestigd. “Ken elkaar voordat je elkaar nodig hebt”, zegt zij over de jaarlijkse oefening. Tijdens Cybernautics breekt chaos uit in de haven, de crisisstructuur wordt blootgelegd en de plannen die iedereen heeft worden zichtbaar. Dit helpt om te ontdekken waar versteviging nodig is. “Je wil geen zwakke schakel in jouw keten.”

Een vrouw aan een tafel spreekt via een microfoon

Nederland als knooppunt van data

Na presentaties over de Gouden eeuw van de wetenschap en de Rotterdamse haven als speler in een internationaal veld, introduceert Ron Augustus (SURF-bestuursvoorzitter a.i.) de Nieuwe Zijderoute: de verspreiding van data over de hele wereld. Hierin hebben we als Nederland namelijk een positie te verdedigen als digitale mainport. Hij geeft een inkijk in de wereld van SURF die misschien nog niet iedereen zo goed kent en waarin het gaat om infrastructuur, standaarden en samenwerking.

“Een energieke dag. De beweging om ons heen, op deze locatie, benadrukt nog eens extra de belangrijke uitdagingen waar we voor staan.”
Yvonne de Haan (HAN)

Het open gesprek

In Lagerhuis-stijl gaan de deelnemers tot slot met elkaar in gesprek rond drie stellingen. Maar… of zij voor of tegen zijn, bepalen zij niet zelf, dat hangt af van de kleur van het bootje op hun tafel. Dat levert lekker tegendraadse uitspraken op: “Laat je gehackt worden, daar leer je het meest van. Dan gaan we als sector gewoon een dagje dicht”, was een van de reacties op de stelling dat onze sector op het thema cybersecurity vooruitstrevender moet zijn, ook als de wetgever daartoe nog niet verplicht. 

Ronde tafels met daaraan mensen die met elkaar in gesprek zijn

De andere twee stellingen gingen over ‘gezamenlijkheid als standaard en de individuele oplossing als uitzondering’ en ‘Europese samenwerking? Nationale samenwerking is al lastig genoeg, dus zoveel mogelijk focus nationale collectieve oplossingen.’

"Heel inspirerend, zowel de omgeving en de sprekers. Het debat had wel iets rebels."
Robert Verbruggen (Hogeschool de Kempel)

We kijken terug op een geslaagde middag, die door de deelnemers enorm hoog werd gewaardeerd, zowel de locatie als de inhoud. 

Met de evaluatie in de hand, beraadt het SURF-events team zich inmiddels al op de haast onmogelijk opgave de dag te overtreffen tijdens SURF Summit 2025.

Tekst en foto's: Maureen van Althuis
Foto's sprekers: Dyzlo Film

“Hoogtepunten van de SURF Summit 2024” is een artikel van SURF Magazine.

Terug naar SURF Magazine

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Mail naar magazine@surf.nl.