Smart campus
Smart Campus uitgelegd
1. Wat is een smart campus?
Een smart campus bestaat uit meerdere gebouwen op het terrein van een onderwijsinstelling en is uitgerust met sensoren, dataopslag, data-analyse, kunstmatige intelligentie (AI) en andere slimme technologieën. Deze technologieën helpen om bijvoorbeeld de bezettingsgraad, het binnenklimaat en het energieverbruik van gebouwen te regelen, en de navigatie op de campus te optimaliseren. Het resultaat is een efficiëntere, duurzamere en gebruiksvriendelijkere campus voor iedereen.
2. Wat zijn de voordelen van een smart campus?
Door uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, bezuinigingen en de groeiende verwachtingen van studenten en medewerkers, zijn onderwijs- en onderzoeksinstellingen genoodzaakt om te innoveren. Strengere klimaatdoelstellingen vereisen duurzamer beleid, terwijl veranderende onderwijsvormen, zoals hybride en modulair onderwijs, meer flexibiliteit vragen. Tegelijkertijd verwachten studenten en medewerkers een moderne, comfortabele omgeving met een gezond binnenklimaat en toegang tot slimme technologieën, zoals apps en dashboards, die hun werk en studie makkelijker maken. Dit alles moet gerealiseerd worden met minder budget, wat de druk op instellingen verder vergroot.
Een smart campus helpt onderwijs- en onderzoeksinstellingen om met deze uitdagingen om te gaan.
3. Wat lost een smart campus op?
Een smart campus biedt praktische antwoorden op uiteenlopende vraagstukken rondom bijvoorbeeld lokaalgebruik, studentenhuisvesting, afvalbeheer en parkeergelegenheid.
Concrete voorbeelden hiervan zijn:
- Studieplekken: ‘Waar vind ik op dit moment een rustige, warme en goed geventileerde studieplek?’
- Tentaminering: ‘Welke omgeving is het meest geschikt om tentamens af te leggen voor verschillende typen studenten?’
- Ruimtebeheer: ‘Hoeveel extra vierkante meters hebben we nodig om aan de groeiende vraag te voldoen?’
- Duurzaamheid: ‘Hoe stemmen we onze catering optimaal af om voedselverspilling te voorkomen?’
- Roosterplanning: ‘Hoe kunnen we lesruimtes efficiënter toewijzen op basis van groepsgrootte en benodigde faciliteiten?’
Een smart campus beantwoordt deze vragen niet alleen sneller, maar lost ze ook efficiënter en duurzamer op. Hiermee maak je je onderwijsinstelling toekomstbestendig en aantrekkelijker voor zowel studenten als medewerkers.
4. Datasoevereiniteit en flexibiliteit op een smart campus
Om een toekomstbestendige smart campus te bouwen, is het essentieel dat onderwijs- en onderzoeksinstellingen zelf de regie houden over hun data en technologie. De technologie- en architectuurvisie van SURF draait daarom om openheid en flexibiliteit. Door systemen, apparaten en sensoren te integreren op basis van open source en open standaarden, voorkomen instellingen afhankelijkheid van specifieke producten of leveranciers (vendor lock-in).
Samenwerking binnen de onderwijscommunity speelt hierbij een cruciale rol. Door gezamenlijk wensen in kaart te brengen en leveranciers zorgvuldig te selecteren, zorgen we ervoor dat systemen goed op elkaar aansluiten - niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst.
Om deze visie te realiseren, hanteren we de volgende uitgangspunten:
- Gebruikersgericht ontwerpen: de behoeften van studenten, docenten en medewerkers staan centraal
- Interoperabiliteit: systemen moeten naadloos met elkaar kunnen communiceren
- Voorkomen van vendor lock-in: open standaarden zorgen voor keuzevrijheid en flexibiliteit
- Modulaire en schaalbare architectuur: technologie moet makkelijk uit te breiden en aan te passen zijn
- Security & privacy by design: beveiliging en privacy worden direct in het ontwerp meegenomen.
Meer informatie over hoe we dat binnen het Smart Campus-project vormgeven, vind je op de pagina Smart Campus in de praktijk.
5. SURF: samenwerken aan een toekomstbestendige campus
Voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen die hun campus slimmer, duurzamer en gebruiksvriendelijker willen maken, is samenwerking essentieel. Hierbij bieden we binnen de SURF-coöperatie de volgende ondersteuning:
- Community voor kennisdeling: binnen ons netwerk kun je kennis, ervaringen en best practices delen met andere instellingen en experts;
- Innovatiewerkplaats: sluit aan bij pilots en experimenten die je helpen om te ontdekken welke technologieën het beste aansluiten bij de behoeften van je studenten en medewerkers;
- Slimme technologie: maak gebruik van concrete oplossingen en SURF-diensten om je campus efficiënter en slimmer te maken.
Meer informatie over lopende projecten en samenwerkingen is te vinden op de pagina Samenwerkingen en projecten.
6. Wisselwerking Future Campus en Smart Campus
De SURF-projecten Future Campus en Smart Campus richten zich beide op de toekomst van onderwijs- en onderzoekscampussen, maar verschillen in aanpak en tijdshorizon:
- Future Campus kijkt naar de verre toekomst en ontwikkelt strategische scenario’s voor hoe de campus er in 2040 uit kan zien. Deze toekomstvisie stelt nieuwe eisen aan technologie en infrastructuur.
- Smart Campus richt zich op technologieën die nu en in de nabije toekomst al toepasbaar zijn om de campus slimmer en efficiënter te maken, en test deze via pilots.
De projecten vullen elkaar aan door de wisselwerking tussen visie en technologie. De combinatie van deze twee perspectieven levert inzichten op die enerzijds helpen om toekomstige ontwikkelingen vorm te geven, en anderzijds om direct verbeteringen door te voeren. Oftewel: de langetermijnvisie van Future Campus inspireert de innovaties binnen Smart Campus, terwijl de concrete technologische oplossingen van Smart Campus bijdragen aan de realisatie van die toekomstbeelden.