Smart campus in de praktijk

Een dynamisch onderwijs- en onderzoeksecosysteem

Smartcampustechnologie werkt alleen optimaal als alle betrokken systemen, organisaties en processen goed samenwerken. Daarom onderscheiden we binnen een instelling vier samenhangende lagen:

  1. Gebruikers en hun wensen 
    De specifieke behoeften en doelen van studenten, onderzoekers en medewerkers vormen de basis voor de inrichting van een smart campus.
  2. Organisatie en processen 
    Deze laag richt zich op de manier waarop instellingen hun processen inrichten en managen om aan de behoeften van bovengenoemde gebruikers te voldoen.
  3. Applicaties en informatie 
    Ict-systemen en applicaties ondersteunen de processen in de gele laag en zorgen voor een efficiënte campusorganisatie.
  4. Technologie en infrastructuur
    De onderliggende systemen, zoals sensoren, netwerken en platforms, maken de toepassingen in de blauwe laag mogelijk.

Wat zijn de uitdagingen van een smart campus?

Bij het implementeren van een smart campus krijg je te maken met verschillende uitdagingen. Deze zijn te groeperen in drie hoofdthema's:

  1. Efficiënter gebruik van middelen
  2. Duurzaamheid en energiebeheer
  3. Welzijn en gebruiksgemak voor studenten en medewerkers

Hieronder lees je per thema hoe een smart campus hierop inspeelt.

1. Efficiënter gebruik van middelen

  • Slim ruimtegebruik: sensoren en data-analyse geven inzicht in de bezetting en benutting van ruimtes, zodat gebouwen efficiënter worden gebruikt.
  • Campusstromen optimaliseren: door bewegingen van mensen en middelen te monitoren, kan drukte worden voorkomen en wordt parkeerbeheer en assetmanagement verbeterd.
  • Onderhoud efficiënter plannen: slimme technologie signaleert wanneer onderhoud of schoonmaak nodig is, wat tijd en kosten bespaart.

2. Duurzaamheid en energiebeheer

  • Minder energieverbruik: sensoren en data bieden inzicht in energiegebruik, zodat verlichting, verwarming en koeling efficiënter kunnen worden geregeld.
  • Voedselverspilling verminderen: door aanwezigheidspatronen te voorspellen, kan de catering nauwkeuriger inkopen en onnodige verspilling tegengaan.

3. Welzijn en gebruiksgemak voor studenten en medewerkers

  • Gezonde werk- en leeromgevingen: COâ‚‚- en temperatuursensoren zorgen automatisch voor frisse lucht, een aangename temperatuur en optimale verlichting, wat bijdraagt aan de concentratie en prestaties.
  • Altijd inzicht in beschikbare ruimtes: een app laat in real-time zien welke studie-, werk- of vergaderruimtes beschikbaar zijn.
  • Flexibel en efficiënt roosteren: roosters worden afgestemd op de behoeften van gebruikers, waardoor ruimtes optimaal worden benut.
  • Eenvoudig navigeren: digitale wayfinding helpt studenten en medewerkers snel en zonder stress hun weg te vinden op de campus en in de gebouwen.