Open science
Research Activity Identifier (RAiD)
Wat is RAiD
RAiD verbindt onderzoeksgerelateerde activiteiten, middelen, financiering en bijdragers door meerdere PID’s samen te brengen in één overkoepelend geheel, aangevuld met beschrijvende metadata die context en verrijkende informatie bieden bij de geregistreerde PID’s. Daarnaast bevat een RAiD-record velden voor informatiebeheer: RAiD’s kunnen met elkaar worden gekoppeld als gerelateerde RAiD’s (bijvoorbeeld twee projecten die verbonden zijn aan hetzelfde onderzoeksprogramma), en herkomstinformatie kan worden vastgelegd om veranderingen in RAiD’s in de loop van de tijd te volgen naarmate projecten zich ontwikkelen.
RAiD biedt persistente, unieke en opvraagbare informatie over onderzoeksprojecten, wat het informatiebeheer verbetert. Daarnaast draagt RAiD bij aan het behoud van consistente en actuele projectinformatie gedurende de hele onderzoekscyclus, wat de open science-praktijken ten goede komt.
Het doel van RAiD is om uit te groeien tot één centrale, betrouwbare bron van waarheid voor onderzoeksprojecten.

In Fig. 1 tonen we hoe RAiD een record is dat gedurende de hele levenscyclus van het onderzoek actief is, en hoe verschillende actoren in verschillende stadia met het systeem kunnen werken.
Wanneer een project wordt bedacht of gestart, maakt de hoofdonderzoeker de RAiD aan met een initiële set beschrijvende metadata. Daarna nodigt hij medewerkers uit om aan het project te werken en zij zullen de metadata van de RAiD uitbreiden met hun kennis en materiaal.
De informatie wordt doorgestuurd naar andere systemen waarmee RAiD kan worden geïntegreerd, zodat onderzoeksbeheerders gemakkelijk kunnen rapporteren over projectactiviteiten. Met de informatie die in een RAiD wordt verzameld, kunnen financiers uiteindelijk de impact van het onderzoeksproject beter begrijpen.
RAiD is ontwikkeld door de Australian Research Data Commons en wordt bij SURF gebracht binnen de FAIRCORE4EOSC-samenwerking, een door de EU gefinancierd project dat zich richt op de ontwikkeling van kerncomponenten voor de European Open Science Cloud (EOSC) volgens de FAIR-principes (Vindbaarheid, Toegankelijkheid, Interoperabiliteit, Herbruikbaarheid), waarbij RAiD een van de genoemde kerncomponenten is.
RAiD is momenteel in ontwikkeling bij SURF als "EOSC RAiD", met het plan om de dienst na de zomer van 2025 te lanceren. Momenteel testen we de dienst met geselecteerde instituten en casestudies op nationaal niveau om te begrijpen hoe we de dienst kunnen aanpassen aan de lokale context.
Praktijkvoorbeelden
De RAiD-dienst is geschikt voor sectoren die onderzoek uitvoeren of beheren, en biedt verschillende voordelen voor zowel onderzoekers als onderzoeksmedewerkers, zoals:
- minder administratieve lasten bij het verzamelen van informatie en het maken van rapportages;
- een duidelijke structuur voor informatiebeheer;
- meer transparantie over de besteding van middelen en financiering;
- beter inzicht in de impact van onderzoek.
Om het gebruik en de mogelijke impact van RAiD beter te laten zien, lichten we hieronder een aantal praktijkvoorbeelden toe waarbij RAiD een passende oplossing biedt.
- Een onderzoeksbeheerder (Research Administrator) wil dat RAiD fungeert als één centrale bron van waarheid over onderzoeksprojecten, om financiering, rapportage en andere activiteiten binnen de organisatie goed op elkaar af te stemmen. Hiervoor is het belangrijk dat RAiD makkelijk en snel te gebruiken is, gekoppeld kan worden aan het bestaande onderzoeksinformatiesysteem (CRIS) en financiële software, en dat de gegevens eenvoudig kunnen worden verzameld, verbonden, gebundeld en geanalyseerd. Daarnaast moet RAiD ook toegang tot informatie kunnen afschermen waar nodig, en hiërarchische relaties tussen onderzoeksactiviteiten kunnen weergeven.
-
Onderzoeksondersteunende professionals willen een informatierecord dat fungeert als één centrale bron van waarheid voor onderzoeksprojecten — inclusief historische gegevens — en dat naadloos inzetbaar is binnen systemen zoals het CRIS van hun organisatie. RAiD maakt dit mogelijk op een gebruiksvriendelijke manier. Het systeem kan worden geïntegreerd met andere metadataservices, zodat informatie die al in de RAiD staat automatisch en consistent wordt overgenomen in andere metadata-items. Dit bespaart tijd en voorkomt fouten.
RAiD’s die niet onder embargo staan, zijn bovendien gemakkelijk doorzoekbaar. Zo kunnen onderzoekers en ondersteunende staf vergelijkbare projecten vinden en kansen ontdekken voor samenwerking en kennisdeling.
- De nationale of particuliere financier van onderzoek wil dat RAiD's een enkele bron van waarheid vormen over onderzoeksprojecten die door hun subsidies worden gefinancierd, die met andere platforms kan worden gesynchroniseerd naarmate er informatie wordt toegevoegd en die kan worden gebruikt om downstream resultaten en de langetermijnimpact van de subsidies te volgen.