Onderzoeksinfrastructuur
Alle onderzoekers moeten zich zonder zorgen kunnen richten op hun onderzoek, omdat zij gebruik kunnen maken van state-of-the art ict-voorzieningen en expertise. Zowel onderzoekers die al jarenlang grootschalige digitale infrastructuur gebruiken, als onderzoekers die daar minder ervaring mee hebben.
Onderzoek met geavanceerde ict

Knowledge Exchange: kennis en ervaringen delen binnen Europa

Het samenwerkingsverband Knowledge Exchange (KE) richt zich op het ontwikkelen van samenhangend beleid om de ict-voorzieningen en infrastructuur binnen het Europese onderzoek te verbeteren. KE bestaat uit toonaangevende nationale organisaties uit Europa, waaronder SURF.

Open science en ict-ondersteuning

In het project Knowledge Exchange wisselen we samen met 5 andere instellingen in Europa kennis en ervaring uit over open science en de ict-ondersteuning die daarbij nodig is. Knowledge Exchange is met name gefocust op samenwerking tussen experts en instellingen en het vormen van coalities van voorlopers op het gebied van open science. Het platform is bedoeld voor instellingen en samenwerkingsverbanden die kennis, ervaring en informatie willen delen op het terrein van open science en de ict-ondersteuning daarvan. Dankzij deze uitwisseling ontstaan initiatieven voor het ontwikkelen van nieuwe instrumenten of samenwerkingsverbanden.

Zes partners vormen Knowledge Exchange

De KE-partners zijn 6 belangrijke nationale organisaties in Europa die zich sterk maken voor de ontwikkeling van infrastructuur en diensten om het gebruik van digitale technologieën voor hoger onderwijs en onderzoek mogelijk te maken. Dit zijn:

Visie

Met onze 5 partners delen we een duidelijke visie: de resultaten van publiek gefinancierd wetenschappelijk onderzoek moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Om dit mogelijk te maken starten we vanuit kennisuitwisseling tussen experts nieuwe activiteiten, om de ontwikkeling van digitale infrastructuur te ondersteunen.

Expertisegroepen

Knowledge Exchange kent twee internationale expertgroepen. Daarin worden actuele ontwikkelingen besproken en projecten gestart, waarbij ook andere experts betrokken worden. In de Open Access expert group hebben de Nederlandse open-access-experts Saskia Woutersen – Windhouwer (Universiteit Leiden) en Jeroen Sondervan (Universiteit Utrecht) zitting. In de Open Scholarship expert group wordt Nederland door Clifford Tatum (CWTS) en Laurents Sesink vertegenwoordigd.

Nieuwsberichten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe KE-publicaties en ontwikkelingen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief via de KE-website.

Contact 

Interesse om als expert mee te denken of werken? Neem dan contact op met Karin van Grieken.

Telefoonnummer: +31 88 787 38 30

E-mail: karin.vangrieken@surf.nl