Project Samenwerkingsplatform Educatieve Applicaties: beter gebruik van tools
Wil je meer grip krijgen op het applicatielandschap van je onderwijsinstelling? Gebruikers helpen om software te vinden die zij veilig kunnen gebruiken? Met het ‘Samenwerkingsplatform Educatieve Applicaties’ ontwikkelt SURF een platform om samen te werken aan betrouwbare informatie over applicaties en kennis en ervaringen te delen.
Steeds meer applicaties: hoe vind je de juiste?
Er komen steeds meer applicaties voor het onderwijs op de markt en die worden ook steeds meer gebruikt. Dat maakt het voor docenten lastig om de juiste applicaties te vinden. Het stelt onderwijsinstellingen voor een uitdaging: hoe houd je dat betaalbaar en veilig, want lang niet alle applicaties voldoen aan de eisen met betrekking tot privacy en security.
SURF werkt samen met de leden aan een nieuwe dienst die help om kosten te besparen, risico's te verlagen en het onderwijs en onderzoek beter te ondersteunen.
Platform helpt bij de keuze
Het platform biedt een betrouwbaar overzicht van applicaties en vormt zo het fundament onder de eigen informatievoorziening van elke onderwijsinstelling. Met behulp van deze informatie selecteren de deelnemers de applicaties en beoordelen deze tegen het beleid van de eigen instelling. Daarmee kan je als instelling sturen; wat mag bij ons wel en wat niet en wat zijn dan de alternatieven? Door deze selectie te delen via het platform kunnen professionals bij andere instellingen zien hoe en waar deze software nog meer wordt gebruikt.
Optimaal samenwerken
Het delen van kennis en informatie is hierbij essentieel: veel hoef je immers maar één keer te verzamelen en elke instellingen onderhoudt alleen dat deel dat echt specifiek is voor de eigen medewerkers. En bij het inkopen en beoordelen van nieuwe software kan je als informatiemanager of privacy-expert veel leren van de ervaringen van anderen.
Geslaagde pilot
In de zomer van 2024 is een pilotfase van 10 maanden afgerond. Het doel van deze pilot was om meer inzicht te krijgen in de waarde én de impact van een gezamenlijk platform voor educatieve applicaties. Doordat tijdens de pilot het hele proces is doorlopen, weten we waar de uitdagingen zitten, maar ook wat het oplevert. Ook hebben de deelnemers de kans aangegrepen om onderling kennis en ervaringen te delen; over educatie applicaties, maar zeker ook over hoe je daarmee omgaat in een onderwijsinstelling. We kijken daarom terug op een zeer geslaagde pilot.
De deelnemers aan de pilot en SURF zien een duidelijke behoefte aan deze dienst, die waarde oplevert voor het onderwijs én voor de teams die het gebruik van educatieve applicaties vanuit het onderwijs en vanuit ICT en bedrijfsvoering ondersteunen. Lees meer over de inzichten uit de pilot in onderstaande factsheet.
Van de pilot naar dienst
SURF werkt nu aan het plan voor het vervolg waarin een dienst wordt ontwikkeld voor alle leden. Belangrijke vragen voor de volgende stap zijn:
- Hoe kan de informatie over applicaties worden verbreed naar andere domeinen zoals onderzoek en bedrijfsvoering?
- Hoe kan de informatie als zelfstandige applicatiecatalogus worden ingezet om andere applicaties te voeden en te koppelen?
- Hoe kan het informatiemanagementproces worden ingezet om als instelling nog beter grip te krijgen op het hele applicatielandschap; bijvoorbeeld door thema’s als compliance en architectuur te toetsen en hiervoor benchmarkgegevens beschikbaar te stellen?
Dit plan wordt in 2024 uitgewerkt in samenwerking met MBO Digitaal en Npuls.
Doorgaan in de bètafase
Met het platform dat voor de dienst is ontwikkeld en de informatie die in de pilot door SURF en de deelnemers is verzameld, gaat SURF verder in een bètafase. In deze beta kunnen meer instellingen het platform uitproberen en werken we samen aan het ontwerp voor de dienst.
SURF levert in deze fase de algemene informatie over beschikbare applicaties met een centrale redactie en regelmatige updates. Onderwijsinstellingen die meedoen aan de bèta kunnen gebruikmaken van de beschikbare informatie om hun eigen applicatielandschap vast te leggen. Via een webapplicatie kunnen zij het interne aanbod op maat aanbieden aan docenten, onderzoekers en ondersteuners van de eigen instelling.
Meedoen of op de hoogte blijven?
Wil je jouw onderwijsondersteuners en docenten ook van informatie voorzien over hoe ze specifieke applicaties kunnen inzetten in het onderwijs? Instellingen uit het mbo, hbo en universiteiten kunnen zich aanmelden voor de bèta. Dat kan door een e-mail te sturen naar: spea@surf.nl.
Wil je op de hoogte blijven van de vervolgstappen, eventuele informatiebijeenkomsten en demo’s? Stuur een berichtje naar spea@surf.nl en we voegen je graag toe aan onze mailinglijst.