eduVPN beschermt je op onveilige netwerken, bijvoorbeeld in de trein, tegen lokale pottenkijkers op de lijn. Ook biedt de dienst veilige toegang tot afgeschermde diensten als je buiten je instellingsnetwerk wilt verbinden.
Over eduVPN
eduVPN maakt het medewerkers, onderzoekers en studenten mogelijk om op een veilige en eenvoudige manier te verbinden met internet en toegang te krijgen tot afgeschermde systemen van hun instelling.
Pottenkijkers
Veel openbare wifinetwerken, bijvoorbeeld in de trein, in de bibliotheek of op een terras, zijn onveilig. Maar ook je thuisnetwerk is niet altijd goed beschermd. Gegevens die je invoert en ontvangt op je telefoon, tablet of computer, kunnen vrij eenvoudig worden onderschept. Ook kunnen kwaadwillenden je verkeer omleiden naar een phishing-website met als doel je wachtwoord af te vangen. Geen prettig idee! Zeker niet als je gevoelige informatie verwerkt. De dienst eduVPN lost dit op door een zogeheten Virtueel Privénetwerk (VPN) op te zetten, die het netwerkverkeer versleutelt. Op die manier kun je altijd veilig en zonder lokale pottenkijkers verbinding maken met het internet.
Afschermen
Maar je kunt eduVPN ook voor iets anders gebruiken. Onderwijs- en onderzoeksinstellingen maken vaak gebruiken van systemen die goed beveiligd moeten zijn, bijvoorbeeld cijferprogramma's, boekhoudsoftware, onderzoeksdatabases of personeelsdossiers. Om te voorkomen dat iedereen bij die systemen kan, zijn ze meestal alleen toegankelijk vanaf het netwerk van je instelling en dus niet van buitenaf. Beter voor de beveiliging, maar onhandig als je vanuit huis werkt of onderweg bent, want dan kun je niet inloggen op die systemen. eduVPN kan in zo'n geval een versleutelde verbinding opzetten tussen jouw (privé)computer of smartphone en het bedrijfsnetwerk van je organisatie. Een soort brug dus, die jou toegang biedt tot afgeschermde diensten.