Achteraanzijde van studenten in wit
Nieuws

Meer regie over studentenwerk dat je deelt met plagiaatscanleveranciers

Ben jij informatiemanager, functionaris gegevensbescherming, product owner plagiaatscan, onderwijsondersteuner of functioneel beheerder? Koppel de digitale leeromgeving van jouw instelling aan een ibron en richt deze in. Hiermee maak je instellingsoverstijgende plagiaatdetectie mogelijk en krijgt jouw instelling regie op data.

Via een ibron wordt data uit jouw learningmanagementsysteem (LMS) geladen en met behulp van regels bepaal je welke afnemer voor welke bewaartermijn toegang heeft tot specifieke documenten of materialen. Zo behoud je als instelling de controle over studentenwerk dat je deelt met plagiaatscanleveranciers. 

Doe mee aan de pilot 

Een ibron is onderdeel van onze NL Bron-dienstverlening. Het doel van NL Bron is instellingen meer regie geven over de data die zij delen met applicaties of leveranciers. Het project van NL Bron gaat in 2025 live, maar jouw instelling kan al deelnemen aan de pilotfase. In deze fase kun je jouw LMS, ofwel digitale leeromgeving zoals Canvas of Brightspace, nu al koppelen met een ibron.  

Voordelen van de koppeling 

De koppeling biedt meerdere voordelen:   

  • Hoe meer data je via een ibron en NL Bron beschikbaar stelt aan een plagiaatscanleverancier, hoe meer studentenwerk vergeleken en gescand kan worden en er gekeken kan worden of er een match is met eerder opgeleverd studentenwerk.  
  • Je controleert zelf of data goed in je instellingsbron staat en stelt eigen regels in over welke data je met welke bewaartermijn deelt met plagiaatscanleveranciers. Hierdoor heb je bij migratie naar een ander plagiaatscanproduct inzicht in eventueel dataverlies. 
  • Doordat NL Bron ook aan andere plagiaatscanleveranciers beschikbaar gesteld kan worden, wordt de afhankelijkheid van één specifieke leverancier kleiner. 
  • Je kunt feedback geven op de dienst en op de metadata-editor. Zo zorg jij ervoor dat de dienst aan jouw specifieke behoeften voldoet. 
  • Een ibron heeft al een koppeling met andere LMS-systemen of kan snel gekoppeld worden aan andere systemen zoals de CopyrightCheck. Dit bespaart een hoop tijd.    
  • Je kunt leermaterialen en afstudeerwerk vanuit je LMS eenvoudig beschikbaar stellen aan SURFsharekit. Daar kunnen ze verrijkt worden met metadata en gepubliceerd worden op verschillende portalen, zoals HBO Kennisbank of edusources

Wat kan jij doen? 

Wil jij jouw LMS koppelen aan een ibron? Stuur dan een e-mail naar nlbron@surf.nl. Houd er rekening mee dat er ongeveer 4 uur nodig is van een LMS-beheerder om de koppeling in te richten. Uiteraard helpen we hier graag bij. 

Dit artikel is relevant tot