Tech Trends-rapport kick-off

Afbeelding: kick-off Tech Trends-rapport 2025-2026

Nieuws

Kick-off Tech Trends-rapport 2025-2026

Begin oktober 2024 werd het Tech Trends-rapport 2025-2026 afgetrapt. Ruim 60 experts uit instellingen van de SURF coöperatie gaan komende maanden in teams werken aan de verschillende hoofdstukken van het tweejaarlijkse rapport. Belangrijkste missie: het uitwerken van de meest impactvolle technologische trends voor het onderwijs en onderzoek van de toekomst.

Het SURF Tech Trends-rapport is een tweejaarlijks rapport voor de leden van de SURF-coöperatie, met de nadruk op trendcuratie in plaats van trendwatching. Dit betekent dat het niet alleen technologische trends observeert en ontdekt, maar specifieke trends selecteert en presenteert voor een specifieke doelgroep: de leden van de SURF-coöperatie. 

Het rapport dient op verschillende niveaus binnen organisaties als waardevol instrument. Ron Augustus, voorzitter van de Raad van Bestuur van SURF, benadrukte tijdens de kick-off dat het document vaak als discussiestarter wordt gebruikt. Daarnaast biedt het rapport concrete inzichten voor CIO’s, beleidsmakers, docenten, onderzoekers en IT-architecten over belangrijke technologieën en hun potentiële impact. Ook koepelorganisaties, studenten, de bredere pers en anderen die geïnteresseerd zijn in toekomstverkenningen kunnen waardevolle informatie halen uit de inhoud. 

Het rapport helpt hen bij het navigeren door de complexe wereld van technologische ontwikkelingen, door een overzicht te bieden van technologieën die in de toekomst het verschil kunnen maken. Dit is essentieel, aangezien er talloze ontwikkelingen zijn die moeilijk bij te houden zijn. Onderwijs- en onderzoeksinstellingen staan voor de uitdaging om niet alleen trends te volgen, maar er ook proactief beleid op te baseren. Technologieën zoals AI, kwantum en edge computing worden daarom grondig geanalyseerd, zodat hun impact duidelijk wordt voor de toekomst. 

Het Tech Trends-rapport 2025-2026  
De focus van het Tech Trends-rapport 2025-2026 is ‘bigger, bolder en beyond’, aldus SURF Lead Futurist Gül Akcaova. Ten opzichte van het rapport uit 2023 bevat het komende rapport meer uitgelichte technologieën. Hoewel de hoofdstukken nog niet definitief vaststaan, bestaat het beoogde rapport uit negen verschillende technologische hoofdstukken. Het rapport biedt daarnaast ruimte voor een wildcard: een hoofdstuk waarin nog niet geïdentificeerde technologieën die veel impact kunnen hebben, ook een plek kunnen krijgen.  

De beoogde hoofdstukken beschrijven de volgende technologieën:  

  • Kunstmatige intelligentie 
  • Immersieve technologieën 
  • Kwantum 
  • Cloud & Edge  
  • Digitale connectiviteit 
  • Compute  
  • Cybersecurity 
  • Data Management 
  • Web3 

 Hoe komt het rapport tot stand? 
We maken gebruik van de kracht van de SURF-coöperatie om het rapport optimaal vorm te geven. Voor elk hoofdstuk stellen we teams samen met experts van verschillende instellingen. Door samen te werken en in gesprek te gaan, krijgt de inhoud meer diepgang en wordt het rapport relevanter. Tegelijkertijd ontstaan er waardevolle nieuwe verbindingen tussen de deelnemers. 

Een voorbeeld van hoe de inhoud werd aangescherpt, zagen we tijdens de discussie op de kick-off over de rol van AI in de verschillende hoofdstukken. AI heeft als (systeem)technologie inmiddels een grote impact en komt terug in verschillende technologische domeinen. De meningen hierover liepen uiteen: van het uitbreiden van het hoofdstuk AI naar vier subhoofdstukken tot het integreren van AI in alle hoofdstukken. 

De komende drie maanden bepalen de teams welke inhoud elk hoofdstuk moet hebben en welke trends daarbij horen. Vanaf januari tot mei 2025 zullen de teams literatuuronderzoek doen, praktijkonderzoek uitvoeren, experts raadplegen binnen en buiten hun instellingen, en de hoofdstukken uitwerken. Het rapport wordt in het najaar van 2025 gelanceerd. 

Oproep: deel jouw perspectief en doe mee! 

Inmiddels hebben de meeste technologiehoofdstukken van het Tech-Trend rapport 2025-2026 genoeg betrokkenen aan boord om daar invulling aan te geven. De hoofdstukken met de technologieën kwantum, connectiviteit, compute, cloud&edge, cybersecurity en Web3 hebben nog ruimte voor extra geïnteresseerden die mee willen doen. Heb jij affiniteit met één van deze technologieën en wil jij graag invulling geven aan het hoofdstuk van zo'n technologie? Neem dan contact op met het SURF futuring team.

 Ik wil meedoen

 Op de hoogte blijven van het Tech Trends-rapport en futuring?  
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten rondom het Tech-Trend rapport en SURF futuring activiteiten? Meld je dan aan voor de futuring nieuwsbrief. 

Aanmelden futuring nieuwsbrief

Dit artikel is relevant tot