SURF en Universiteiten van Nederland verkennen samen Mastodon als open source platform voor het onderwijs en onderzoek in Nederland. Waarbij publieke waarden voorop staan. In februari 2023 zijn we met een pilot gestart. Doe mee en ontdek hoe studenten, onderzoekers, medewerkers en instellingen laagdrempelig met Mastodon kunnen experimenteren.
Mastodon-pilotomgeving beschikbaar stellen voor gebruikers
Je studenten, onderzoekers en medewerkers kunnen pas deelnemen aan de Mastodon-pilotomgeving als je de omgeving vanuit je instelling koppelt via SURFconext. Je kunt dat doen als je instelling aangesloten is bij SURF en is kosteloos. Koppelen gaat heel makkelijk via het SURFconext Dashboard. Het vergt ook geen technische aanpassingen.
Koppelen via SURFconext Dashboard
De SURFconext-verantwoordelijke van je instelling koppelt SURF Mastodon in SURFconext Dashboard. Dat kan via deze pagina in het SURFconext Dashboard.
De Mastodon-server van SURF is dan direct bruikbaar voor je instelling. Je instelling hoeft na de (technische) koppeling geen stappen meer te ondernemen m.b.t. de toegang of andere aanpassingen.
Weet je niet wie de SURFconext-verantwoordelijke(n) is of zijn bij jouw instelling? Over het algemeen werken deze medewerkers bij de (centrale) IT-afdeling. Degene binnen je instelling met de rol Instellingscontactpersoon (ICP) kan dit opzoeken. Je kunt ook een mailtje sturen naar support@surfconext.nl. Wij sturen dan aan SURFconext-verantwoordelijken van jouw instelling het verzoek deze dienst te koppelen.
Gebruikers informeren
Is de koppeling gemaakt? Laat dan via je eigen communicatiekanalen weten aan je studenten, onderzoekers en medewerkers dat ze via een vertrouwde onderzoeks- en ondewijsomgeving met Mastodon kunnen gaan experimenteren.
Informeer met name ook marketingcommunicatie- en socialmediateams, zodat zij de boodschap kunnen verspreiden én zelf een account namens je instelling kunnen aanmaken op Mastodon. In de tutorials lees je hoe teams een groepsaccount kunnen maken op de Mastodon-server.