Winnaar SURF Research Support Champion Awards 2024: Anne de Jong

Anne de Jong is een datasteward die ondersteuning biedt aan ongeveer 130 onderzoekers binnen het Centre of Expertise Urban Vitality bij de Hogeschool van Amsterdam. Hij wint de SURF Research Support Champion Awards 2024 voor zijn Open Science Checklist en zijn grote betrokkenheid bij studenten. 

Anne de Jong

Uitreiking Research Support Champion Awards op 30 mei 2024

Op 30 mei kreeg Anne de Jong de Research Support Champion Award 2024 uitgereikt. Bekijk hieronder dit feestelijke moment. Onder de video lees je meer over Anne en waarom hij de award gewonnen heeft.

Anne de Jong: Research Support Champion 2024

Wat zeggen collega’s over Anne?

Anne de Jong

Onmisbare schakel voor onderzoekers

Anne is datasteward en biedt onschatbare ondersteuning aan ongeveer 130 onderzoekers binnen het Centrum van Expertise Urban Vitality, dat bestaat uit twee faculteiten: de Faculteit Gezondheid en de Faculteit Sport en Voeding. Als datasteward adviseert hij dagelijks onderzoekers. Ook ondersteunt hij hen bij FAIR-archivering, het gebruik van Castor voor dataverzameling en datamanagement. Daarnaast ontwikkelt hij procedures en beleidslijnen voor verantwoord, ethisch en efficiënt datamanagement, met een specifieke focus op FAIR-data. Kortom, Anne is de verbindende schakel tussen data en onderzoekers.

Empathisch en een teamspeler

Anne heeft veel tijd geïnvesteerd in het vergroten van zijn zichtbaarheid binnen zijn organisatie, het promoten van open science-principes en het bijdragen met ideeën in de praktische setting van onderzoek. Hij begrijpt de complexiteit van onderzoek vanuit het perspectief van de onderzoeker. Bovendien is hij empathisch, wordt hij gezien als coöperatief, een goede luisteraar en is hij doelgericht. Zijn werk is niet klaar voordat er een oplossing is gevonden. 

Leidende rol in Open Science ondersteuning en innovatie

Anne heeft samen met de Open Science Support Desk de Open Science Checklist ontwikkeld, een lijst met 14 items om onderzoekers te ondersteunen bij het toepassen van de open science-principes in alle fasen van het onderzoek. Bovendien heeft hij de Open Science-onderzoekshandleiding ontwikkeld om onderzoekers te ondersteunen en de wetenschappelijke kwaliteit te verhogen. 

Internationale impact

Anne heeft onderzoekers (inter)nationaal geïnspireerd met presentaties over de Open Science Checklist en de benaderingen van de supportdesk. Zo gaf hij een workshop tijdens de EARMA-conferentie in 2023 in Praag. Daarnaast heeft, dankzij zijn enthousiasme, de flyer van de Open Science Community Amsterdam een kleurrijke infographic met de 14 items van de open science-checklist

Wat zegt de jury over Anne?

Anne heeft veel tijd geïnvesteerd in het vergroten van zijn zichtbaarheid binnen onze organisatie, het promoten van de principes van open science en het bijdragen van ideeën aan de praktische setting van onderzoek.

Hij is empathisch, coöperatief, een goede luisteraar, open-minded en doelgericht. Zijn werk is niet voltooid voordat een oplossing is gevonden. 

Ook is zijn werkstijl van onschatbare waarde voor het succesvol uitvoeren van onderzoek met hoge wetenschappelijke kwaliteit. Anne is proactief en op de hoogte van nieuwe software-ontwikkelingen, technieken en logistiek van gegevens.

Lees het hele juryrapport (pdf)