Winnaar SURF Research Support Champion Awards 2023: Susan Berentsen
Susan Berentsen is docent HBO Verpleegkunde en onderzoeker aan Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Als pionier in onderzoeksintegriteit wint zij een van de SURF Research Support Champion Awards 2023.
Uitreiking Research Support Champion Awards op 23 mei 2023
Op 23 mei kreeg Susan Berentsen de Research Support Champion Award 2023 uitgereikt. Bekijk hieronder dit feestelijke moment. Onder de video lees je meer over Susan en waarom ze de award gewonnen heeft.
Trainingen in onderzoeksintegriteit
Susan doet onderzoek naar én geeft trainingen over onderzoeksintegriteit. Ze wil daarmee het belang van onderzoeksintegriteit bespreekbaar maken, en daarnaast toewerken naar gezamenlijke normen en waarden voor het doen van goed onderzoek. Susan is mede-ontwikkelaar van de TETRIAS trainingen (www.tetrias.eu) voor docentonderzoekers en onderzoeksteams.
Gesprek voeren
Het gesprek voeren over dilemma’s rondom onderzoeksintegriteit is een speerpunt van Susans trainingen. Hoe herken je bijvoorbeeld dat de integriteit onder druk komt te staan? Susan geeft de deelnemers aan de trainingen handvatten om met dergelijke dilemma’s om te gaan. Dat motiveert haar cursisten om zorg te dragen voor de kwaliteit en transparantie van hun onderzoek, wat weer bijdraagt aan de manier waarop zij met hun data omgaan.
Niet de makkelijke weg
Bijzonder is dat Susan onderzoeksintegriteit behandelt in de setting van de hogeschool, waar onderzoeksintegriteit tot op heden niet zo’n zichtbaar onderwerp is. Ze kiest dus niet voor de makkelijke weg, ook al kost dit soms meer tijd en energie.
Praktisch maken wat abstract lijkt
Door haar gedrevenheid en enthousiasme maakt Susan het begrip onderzoeksintegriteit, dat voor veel studenten en docenten aanvankelijk nogal abstract klinkt, juist praktisch en hanteerbaar. Daardoor komt het begrip op de kaart te staan binnen de HAN, maar ook daarbuiten, in gesprekken met ethische commissies en docenten van andere hogescholen. Door de aansprekende vorm van haar trainingen motiveert ze collega’s om het onderwerp te omarmen en de opgedane kennis en vaardigheden zelf ook weer door te geven aan hun collega’s en studenten.
Doordat ze zo gemotiveerd is om het onderwerp te verspreiden, geeft Susan haar TETRIAS-trainingen over onderzoeksintegriteit op zes verschillende hogescholen. Ze kijkt dus breder dan haar eigen instelling. Dat uit zich ook door de publicatie van een paper over het opzetten van een training over onderzoeksintegriteit, met een gedetailleerd stappenplan. Doel hiervan is om ook anderen te helpen kwalitatief goede trainingen te ontwerpen die past bij de doelgroep.
Internationaal
En het werk van Susan wordt inmiddels ook internationaal gezien. Zo is er bij het Europese H2020-project Path2Integrity een presentatie gegeven over de TETRIAS-training.
Wat zegt de jury over Susan?
Susan heeft veel impact op de mensen die ze spreekt en aan wie ze trainingen geeft. Ze is communicatief en neemt een actieve rol in de ondersteuning van onderzoekers. Haar rol als ambassadeur voor onderzoeksintegriteit is indrukwekkend. Ook internationaal timmert ze op dat vlak aan de weg.
De jury is ook onder de indruk van Susans activiteiten bij het Netherlands Research Integrity Network (NRIN) en het Network for Education and Research Quality (NERQ). In deze netwerken deelt Susan in heel Europa haar kennis en ervaring over onderzoeksintegriteit.
Hoe hoopt Susan anderen te inspireren?
Susan: "De belangrijkste eigenschap van een onderzoeksondersteuner is passie, intrinsieke motivatie voor je werk. Ik ben zelf enthousiast over onderzoeksintegriteit, en die drive zorgt ervoor dat ik het onderwerp ook breder onder de aandacht kan brengen.
Mijn tip: drink veel koffie met mensen. Want het verspreiden van het onderwerp onderzoeksintegriteit zou ik niet in mijn eentje kunnen. Van huis uit ben ik gewend vooral voortvarend aan de slag te gaan, dingen te doen. Maar moet je ook met veel mensen spreken, heb ik inmiddels geleerd. Je hebt immers een netwerk nodig dat jou helpt om je ideeën te realiseren. Op die manier kun je echt impact maken!"