"Je kunt met 3D-printing dat wat je onderzoekt letterlijk van alle kanten bekijken. Dat is heel waardevol."
Het leven een klein beetje beter begrijpen
Het wetenschappelijk nut van 3D-printen wordt onderschat, vindt promovendus Alexander Blass. Hij deed namens de Physics of Fluids Group van de Universiteit Twente mee aan een studie naar 3D-printen voor wetenschappelijk gebruik. “Je kunt met 3D-printing dat wat je onderzoekt letterlijk van alle kanten bekijken. Dat is heel waardevol.”
Turbulentie
Vliegen is het mooiste wat er is, vindt Alexander. Althans, dat vond hij toen hij nog op school zat. Nu vindt hij de dynamiek van vloeistoffen en gassen het mooiste wat er is. “Bijna alles draait om de beweging en structuur van water en lucht en hoe we die zaken kunnen manipuleren. De enige reden dat wij mensen überhaupt kunnen vliegen is omdat turbulentie bestaat en wij hebben uitgevonden hoe we daar gebruik van kunnen maken.”
Ademhalen
Alexander: “De hele dag zijn er verschillende soorten beweging van vloeistoffen en gassen waarmee je te maken hebt: het water dat uit de kraan stroomt om je tanden mee te poetsen, het water dat je tot stoom verhit om koffie van te zetten, zelfs als je niets anders doet dan ademhalen is er een voortdurende verplaatsing van lucht. Het is de basis van alles.”
Dynamiek
“Je staat er niet bij stil, maar ook jouw leven wordt bepaald door de beweging van water en lucht,” vervolgt hij. “Alleen al omdat het precies door die dynamiek vandaag mooi of slecht weer is. Maar hóe, daar weten we nog lang niet alles van. Het printen van (turbulente) stromingen in 3D – ja, dat kan dus – helpt ons om beter te begrijpen wat er precies gebeurt. En dat brengt ons op nieuwe ideeën en interessante discussies.”
Droom om piloot te worden
Alexander Blass groeide op in Duitsland en droomde ervan om piloot te worden. Hij ging Mechanical Engineering studeren aan de Technische Universiteit van Darmstadt, want ook de technische aspecten van vliegen spraken hem aan. “Ik vind het nog steeds fantastisch. Maar het liep toch anders, toen ik tijdens mijn master gegrepen raakte door de stromingsleer. Piloot zal ik niet worden, maar ik ben heel blij dat ik doe wat ik nu doe: een klein beetje helpen om het leven beter te begrijpen.”
De leerstoel Physics of Fluids Group wordt geleid door Detlef Lohse en maakt deel uit van het Max Planck Center for Complex Fluid Dynamics. SURF deed in 2018 onderzoek naar het gebruik van 3D-printing voor wetenschappelijke visualisering in het kader van het SURF Open Innovation Lab. We deden dit in samenwerking met verschillende onderzoekspartners, waaronder de Physics of Fluids Group. Alexander Blass won de SURF Visualization Competition 2017 met een visualisatie van stroming.