Monique Pellinkhof achter laptop
Story

Aanbestedingsjurist Monique Pellinkhof: “Een match tot stand brengen is gaaf”

Aanbestedingen taaie kost? Niet voor Monique Pellinkhof (41). Ze werkt als senior procurement manager bij GÉANT, het Europese verband van research and education networks (NREN’s). Op dit moment is Pellinkhof razend druk met OCRE2024, de Europese aanbesteding voor clouddiensten. “Die internationale samenwerking is enorm leerzaam.” 

Overspoeld door vragen 

Samen met maar liefst 39 NREN’s, waaronder SURF, publiceerde GÉANT op 20 maart een nieuwe aanbesteding voor grootschalige inkoop van clouddiensten voor de Europese onderzoeks- en onderwijsgemeenschap: OCRE 2024. Vanaf 2025 biedt de uitkomst hiervan de basis van clouddiensten die SURF-leden via SURFcumulus afnemen.  

“Op dit moment worden we overspoeld door vragen van geïnteresseerde partijen”, vertelt Monique Pellinkhof met een twinkeling in haar ogen. Het is de Q&A-fase na publicatie van de tender. “Er zijn ondertussen zo’n driehonderd vragen binnengekomen. Op 19 april sluiten we de Q&A-fase en dan gaan we alles beantwoorden. We proberen dat tussentijds ook al te doen, niet alleen om geïnteresseerden zo snel mogelijk uitsluitsel te geven, maar ook om het aantal vragen niet te veel te laten ophopen.”  

"Bij de Europese onderwijs- en onderzoeknetwerken zit een bak aan kennis en ervaring"

GÉANT doet dit alles gezamenlijk met mensen van de verschillende nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken, waaronder SURF. “Daar zit een bak aan kennis en ervaring. De elf personen van het evaluatieteam dat de offertes gaat beoordelen, hebben we vorige week getraind in Kopenhagen, want een van de leden van dat team werkt bij de Deense NREN. Die internationale samenwerking is enorm leerzaam. En ook noodzakelijk, want zonder alle NREN’s konden we dit niet doen.”  

Pellinkhof werkt nu bijna drie jaar bij GÉANT en is al die tijd al bezig met kennis opdoen en lessons learned en best practices in kaart brengen. “Want het beste uitgangspunt voor je tender is je huidige contract. Dus ik heb gekeken naar wat werkt en wat beter kan, en ook met welke nieuwe ontwikkelingen, waarvan bij de vorige aanbesteding in 2020 nog geen sprake was, we rekening moeten houden.”  

Het spannendste moment 

“Een aanbesteding publiceren vind ik altijd spannend: die druk op de knop waarna iedereen het kan zien op aanbestedingsportal TED. Dat spannende moment heeft deze keer wel twee dagen geduurd, want het was veel werk. Onze publicatie is maar liefst 80 pagina’s lang, omdat we het voor zoveel partijen doen. Normaal is zo’n tenderdocument een à twee pagina’s. Je moet allerlei velden invullen en als je iets verkeerd doet, en dat kan zomaar een postcode van de NREN in Moldavië zijn, krijg je een foutmelding van het systeem en moet je alles opnieuw doorworstelen. Dus dat was wel een uitdaging, haha. En dan opeens: bam, staat-ie online.”  

Monique Pellinkhof

"Bij een aanbesteding probeer je vraag en aanbod bij elkaar te brengen en een win-win-situatie te creëren"

“De grootschaligheid vind ik interessant” 

“Aan deze aanbesteding is bijzonder interessant dat er heel veel belangen mee gemoeid zijn, zowel aan de kant van de leveranciers als die van de NREN’s. Dat vind ik hier heel gaaf aan, de grootschaligheid. Andere aanbestedingsnerds vinden dit ook echt ‘wauw, next level’.”  

“Je kunt een tender zien als iets eenzijdigs, maar ik denk dat je dan de plank misslaat als aanbestedende dienst. Bij een aanbesteding probeer je vraag en aanbod bij elkaar te brengen en een win-win-situatie te creëren. Het leuke is als je er uiteindelijk uitkomt met twee partijen die elkaar hebben gevonden en een samenwerking aangaan. Zo’n match tot stand brengen is gaaf.”  

De romantiek van Hollywood  

“Toen ik koos voor een rechtenstudie was ik eerlijk gezegd wel een beetje getriggerd door de romantiek van Hollywood. Het spanningsveld tussen recht en rechtvaardigheid vind ik filosofisch ook interessant. Toen ik afstudeerde als jurist was aanbestedingsrecht nog helemaal geen specialisatie. Het is een relatief jong rechtsgebied dat in 1970 binnen de grenzen van Europa is ontstaan.”  

“Ik ben begonnen als contractjurist, maar ik kwam er al snel achter dat er een hele wereld bestaat voorafgaand aan een contract: die van inkoop en aanbesteden. Dat is eigenlijk de plek waar je een contract kunt maken of breken. In dat voortraject zit een superwaardevolle bijdrage. Dat wilde ik ook kunnen.”  

"Het moet voor mij meer opleveren dan de grootste besparing"

Een rode draad in Pellinkhof’s loopbaan is de non-profitsector. “De aanbestedingswet geldt alleen voor de publieke sector. Ik heb wel een uitstapje gemaakt naar de commerciële wereld en dat was boeiend, maar mijn hart ligt daar niet omdat het wat kortzichtiger is. Wel heel dynamisch en efficiënt, wat ik ontzettend kan waarderen, maar het moet voor mij meer opleveren dan de grootste besparing. Als ik in de advocatuur was gebleven, had ik meer geld kunnen verdienen, maar ik had het niet per se leuker gevonden.”  

Monique Pellinkhof

"Dit jaar wordt mijn leven beheerst door OCRE2024, maar volgend jaar ga ik weer verder studeren en doceren"

Passie voor wijn en horeca 

Haar werk in de juridische wereld combineert Pellinkhof met een passie voor wijn en horeca. “Vlak voor covid, toen we ons nog niet konden voorstellen dat de horeca ging sluiten, heb ik geïnvesteerd in een wijnbar in Amsterdam. Die ging natuurlijk door een diep dal vanwege de sluiting tijdens de coronacrisis. Hoewel dat ook weer een uitdagend traject was.”  

Haar liefde voor wijn en horeca is er niet minder om geworden. Ze geeft ook les aan de Amsterdam Wine Academy. “Dit jaar wordt mijn leven beheerst door OCRE2024, maar volgend jaar ga ik weer verder studeren en doceren. Ik heb familie in Frankrijk, een fantastisch wijnland. Ik kijk ernaar uit om hopelijk deze zomer weer te kunnen gaan.” 

Tekst: Josje Spinhoven
Foto's: Vera Duivenvoorden

OCRE2024: vernieuwd aanbod van clouddiensten 

Dankzij de OCRE2024-aanbesteding kunnen onderzoeks- en onderwijsinstellingen gemakkelijk kostenefficiënt en in overeenstemming met de wet commerciële clouddiensten afnemen, zonder dat ze individueel hoeven aan te besteden. In 2016 werd voor het eerst gezamenlijk aanbesteed.  

De verwachtingen voor OCRE 2024: 

  • een totale waarde van meer dan 1 miljard euro voor de contractperiode van 5 jaar 
  • 2000-3000 inschrijvingen van leveranciers  
  • ingang van de contracten begin 2025  

Meer over GÉANT

Interesse in meer persoonlijke verhalen over de impact van onze innovaties?

Gerelateerde onderwerpen: