Twee onderzoekers samen achter computer kijken naar data
Praktijkverhaal

Naturalis geeft met SURF Research Access Management onderzoekers regie over hun projecten

Met zo’n 120 wetenschappers doet Naturalis onderzoek naar biodiversiteit. Hun standaard ict-oplossingen voor identity- en accessmanagement boden hun onderzoekers te weinig autonomie: zij willen zelf andere onderzoekers kunnen uitnodigen om mee samen te werken. SURF Research Access Management (SRAM) was de oplossing voor deze uitdaging. 

SRAM maakt gebruik van organisatie-identiteiten 

Titus Kretzschmar, product owner van het core it-infrastructuurteam: “Voorheen maakte onze ict-supportafdeling op verzoek van onderzoekers groepen aan in Microsoft Azure AD. Dat is ons centrale systeem voor identity- en accessmanagement. Dit zorgde echter voor onnodige administratieve belasting van de support-afdeling en zorgde voor ‘vervuiling’: onderzoekers die geen toegang meer mochten hebben omdat zij bijvoorbeeld elders een aanstelling kregen, maar die nog wel in de groep zaten. Met SRAM voorkomen we dit, omdat het gebruikmaakt van de organisatie-identiteiten van de onderzoekers. Een wetenschapper meldt nu een project voor een onderzoeksgroep aan bij de research it-ondersteuners. Die maakt vervolgens een groep aan in SRAM, en geven de aanvragende wetenschapper de rechten om zelf collega’s toe te voegen. Als iemand (lid van de groep) elders een aanstelling krijgt en niet meer meedoet met het project, kan hij/zij niet meer inloggen en heeft dus automatisch geen toegang meer. Ook wordt met het aanmaken van het project in SRAM automatisch opslag-resources voor het onderzoeksproject aangemaakt.

Regie bij onderzoekers  

Los van de administratieve last die Naturalis ervoer vóór SRAM, wilde het core it-infrastructuurteam de collega’s van research-it faciliteren in het zelfstandig aanmaken van opslaglocaties én de onderzoekers zelf meer regie geven over met wie ze samenwerken. “Zij beslissen zelf wie toegang krijgt tot welke data. Eigenlijk net zoals samenwerken in Google Drive; alleen is dat voor wetenschappelijke data niet de meeste geschikte locatie. Dus gaven we onderzoekers een betere manier om toegang te regelen en krijgen tot diensten die hun samenwerking gebruikt: SRAM,” zegt Kretzschmar.    

SRAM-team gaat in gesprek met onderzoeker

“Voordat we SRAM gebruikten, had ik al een gesprek met iemand van SURF over onze use cases. Uiteindelijk gaat het erom dat de dienst waarde oplevert voor de eindgebruiker, de onderzoeker. En daar zorgt het SRAM-team van SURF voor door met hen in gesprek te gaan en te blijven.” Hij voegt toe dat de kracht van SRAM ook ligt in de visie van het team: “Ze bekijken de dienst vanuit de onderzoeker, maar hebben ook een eigen visie op hun product. Ik denk dat dat heel sterk is en dat SRAM op die manier in de kern goed blijft: stabiel en veilig.”  

Toekomstplannen Naturalis met SRAM  

Naturalis werkt sinds begin 2024 met SRAM en is enthousiast. Voor de komende tijd staan er een paar dingen op de planning, zoals het koppelen van Galaxy aan SRAM. Galaxy is een webapplicatie voor wetenschappers waarmee zij analyses kunnen uitvoeren op hun data. Zo kan een onderzoeker bijvoorbeeld ook een groep studenten toegang geven tot data. En kunnen we ervoor zorgen dat de berekeningen van die groep op bepaalde servers belanden, zodat die de berekeningen van andere onderzoekers of van bijvoorbeeld het laboratorium niet in de weg zitten.”  

Overweeg je om ook SRAM te gaan gebruiken?

Deze tips heeft Titus Kretzschmar van Naturalis voor je:  

  • De adoptiekosten voor SRAM zijn laag. Gewoon proberen dus! 
  • Het lijkt spannend om onderzoekers (via SRAM) zelf toegang tot diensten of data te laten regelen, maar het alternatief is dat ze Dropbox, usb’s of een (externe) harde schijf gebruiken om data te delen. En dat is niet per se veiliger.  

Naar SRAM 

Arnout Terpstra

Arnout Terpstra

Telefoonnummer