“Voor het evalueren van grote aantallen scenario’s in het verleden en de toekomst is HPC Cloud een efficiënt en flexibel systeem"
De vele scenario's van wateronderzoek
Hoe bestudeer je het gedrag van de zee, veranderingen in de kustlijn en de effecten van stormen? Met behulp van modellen en simulaties. Daar is veel rekenkracht en opslagcapaciteit voor nodig. Het Delftse International Institute for Infrastructural Hydraulic and Environmental Engineering gebruikt de HPC Cloud voor dit wateronderzoek.
Eigen clusters
Het Delftse International Institute for Infrastructural Hydraulic and Environmental Engineering (IHE), een opleidingsinstituut van UNESCO, verzorgt masteropleidingen en PhD-trajecten in watermanagement. Studenten, docenten en onderzoekers werken er aan onderzoeksprojecten die veel rekenkracht en opslagcapaciteit vragen. De HPC Cloud stelt gebruikers in staat hun eigen clusters te bouwen die zijn samengesteld uit virtuele machines. Die optie sloot goed aan bij de wensen van IHE. Meerdere studenten hadden behoefte aan faciliteiten voor high-performance computing (HPC).
Modellering en simulatie
Zo’n vijftien studenten en onderzoekers maken gebruik van de HPC Cloud. “Het gaat daarbij vooral om kustprojecten, bijvoorbeeld het gedrag van de zee bij een delta”, vertelt onderzoeker Gerald Corzo. “We kijken naar morfologische veranderingen in de kustlijn, maar ook naar navigatie of naar de effecten van stormen. Dat doen we met behulp van modellering en simulatie. We willen daardoor een groot aantal scenario’s doorrekenen en evalueren.”
Efficiënt en flexibel
Voor modellering en simulatie is veel rekenkracht nodig. Onderzoekers bij het IHE evalueren grote aantallen scenario’s in het verleden en de toekomst. “HPC Cloud is daarbij voor ons een efficiënt en flexibel systeem”, stelt Corzo. “Het kost ons maar 10 tot 15 minuten om een computingomgeving op te zetten. We kunnen eenvoudig virtuele machines ontwikkelen op onze eigen computers en die vervolgens uploaden naar de HPC Cloud. Bovendien kunnen we die virtuele machines een x-aantal malen kopiëren op de HPC Cloud, zodat we gemakkelijk kunnen opschalen.”
Workshops
SURF heeft twee workshops bij het IHE verzorgd. “De eerste workshop ging vooral over data-gedreven modellering en de eisen die dat stelt aan de systemen”, zegt Corzo. “De tweede workshop was vooral gericht op onze studenten, die een goed beeld hebben gekregen van de mogelijkheden van high-performance computing in het algemeen en van de HPC Cloud in het bijzonder. Dat heeft bij veel studenten echt de ogen geopend.”
“We weten waar we terecht kunnen als we speciale wensen of aanvullende rekenkracht nodig hebben"
Samenwerking
Corzo is positief over de support van SURF: “We hebben een prettige relatie met SURF en we krijgen veel ondersteuning. Dat geldt ook voor onze studenten. We weten waar we terecht kunnen als we speciale wensen hebben of als we aanvullende rekenkracht nodig hebben. Bovendien hebben we één contactpersoon die onze organisatie goed kent, dat scheelt ook.”