Dutch Data Prize 2024 winners
Nieuws

Winnaars Dutch Data Prize 2024 bekendgemaakt in Den Haag

De Dutch Data Prize is uitgereikt aan de drie winnende datasets van deze achtste editie van de prestigieuze prijs. Uit 52 nominaties onderscheidden de onderzoekdatasets zich op het gebied van vindbaarheid, toegankelijkheid, interoperabiliteit en herbruikbaarheid (FAIR).

De uitreiking van de Dutch Data Prize vond plaats in Den Haag op 17 oktober 2024, tijdens de FAIR-IMPACT National Roadshow. Alle finalisten kregen de kans om hun dataset te presenteren in een 90-seconden pitch, waarna de juryvoorzitter, dr. Claudia van Oppen, de winnaars bekendmaakte in elk van de drie categorieën. De winnaars zijn:

De winnende datasets werden bekroond met een glazen Dutch Data Prize award en een cheque van €3.500, die de winnaars kunnen gebruiken om de FAIRness van hun data verder te verbeteren en hergebruik van data aan te moedigen. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om het geld te gebruiken om een symposium te organiseren of om de online toegankelijkheid van hun data te verbeteren.

Onder de 52 nominaties was een grote verscheidenheid te zien in de datasets, zoals het type data, de grootte en de presentatie. Deze diversiteit maakte het evalueren van de datasets tot een uitdagende taak voor de jury. 

"Een paar jaar geleden lag de focus vooral op het vindbaar en toegankelijk maken van datasets. Nu is er ook steeds meer aandacht voor het interoperabel en herbruikbaar maken van datasets. Het is duidelijk dat FAIR datamanagement door de jaren heen geëvolueerd is, een positieve ontwikkeling in onze ogen."
Jury Dutch Data Prize 2024

De jury beveelt ook aan om de Dutch Data Prize zelf te laten evolueren, toekomstige edities te beoordelen op de categoriestructuur, een onderscheid te maken tussen early career en senior data awards, en misschien zelfs een hackathon te ontwikkelen om de interoperabiliteit en herbruikbaarheid van de datasets te testen.

Dutch Data Prize

De Dutch Data Prize, een initiatief van Research Data Nederland (RDNL), is een waardevolle erkenning van de bijdragen van onderzoekers aan hun vakgebied en aan de principes van FAIR-data. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt, met de negende editie gepland voor 2026. De Nederlandse Dataprijs wordt sinds 2010 uitgereikt. Bekijk het overzicht van eerdere winnaars.

Over Research Data Nederland (RDNL)

Research Data Nederland (RDNL) is een nationale coalitie van leveranciers van datadiensten en expertisenetwerken met als missie het bevorderen van de implementatie en duurzaamheid op lange termijn van FAIR onderzoeksdata in Nederland. De RDNL-partners (4TU.ResearchData, DANS, SURF en Health-RI) streven ernaar om dataondersteunende professionals en onderzoekers te helpen bij het navigeren door het nationale en internationale datalandschap om de juiste datadiensten voor hun behoeften te kiezen. Als expertnetwerk biedt RDNL trainingen aan om het vaardigheidsniveau van onderzoeksondersteunende professionals op het gebied van onderzoeksdatamanagement en data stewardship te verhogen.

Dit artikel is relevant tot