Wereldwijd netwerkknooppunt voor onderwijs en onderzoek zet nieuwe norm met aansluitingen van 400 Gbit/s
Vraag naar grote bandbreedte en hoge netwerksnelheden stijgt
De toekomstige vraag naar hoge netwerksnelheden voor internationale wetenschappelijke onderzoek overstijgt ruim de momenteel gangbare 100 Gbit/s bandbreedte. Voorbeelden van lopende projecten die enorm grote datastromen genereren zijn; de Large Hadron Collider, Square Kilometer Array en de International Thermonuclear Experimental Reactor. Nieuwe onderzoeksprojecten zullen naar verwachting om nog grotere bandbreedte en hogere netwerksnelheden vragen.
Om deze projecten te ondersteunen met netwerkinfrastructuur die deze grote datastromen kan verwerken, is het belangrijk dat de Global eXchange Points overstappen naar een hogere aansluitcapaciteit. NetherLight is nu het eerste knooppunt die een 400 Gbit/s-verbinding mogelijk maakt. Een belangrijke stap want alleen met de juiste netwerkconnectiviteit kan de onderwijs- en onderzoeksector grensverleggend zijn.
Internationale uitwisseling van onderwijs- en onderzoeksgegevens
Het NetherLight Global eXchange Point in Amsterdam wordt geëxploiteerd door SURF. Dit knooppunt is specifiek ontworpen en gerealiseerd voor de internationale uitwisseling van onderwijs- en onderzoeksverkeer.
Samen met NREN-partners (National Research & Education Networks) onderzoekt en test NetherLight voor het wereldwijde netwerk van netwerkknooppunten nieuwe en vooruitstrevende netwerktechnologieën. Met als doel aansluiten bij de exponentiële groei van datastromen die voortkomen uit internationale wetenschappelijke projecten. Hiermee speelt NetherLight een essentiële en innoverende rol in connectiviteit voor de Nederlandse en mondiale onderwijs- en onderzoeksector.