Future Campus
Nieuws

Vijf inzichten uit de Future Campus Webinar Week

In september organiseerde SURF de Future Campus Webinar Week: een reeks webinars waarin onderwijsprofessionals, vastgoedmedewerkers en projectleiders zich lieten inspireren door de laatste inzichten op het gebied van campusontwikkeling en innovatie. Wat waren de vijf belangrijkste inzichten die we deze week opdeden?

1. Flexibiliteit in campusplanning biedt mogelijkheden om aan te sluiten bij veranderende scenario’s

Het vorig jaar afgeronde Future Campus-project schetste vier mogelijke campusscenario's voor 2040. De gepresenteerde toekomstscenario’s, variërend van een campus met volledig virtuele leeromgevingen tot geïntegreerde fysiek-digitale ruimtes op de campus, zijn zeer uiteenlopend. Om te komen tot passende campusontwikkeling, is daarom flexibiliteit en aanpassingsvermogen nodig. Dat geeft ruimte om aan te sluiten bij het scenario dat het beste bij jouw campus past.

2. Smart Campus-technologie kan een facilitator zijn voor betere leerprocessen

De sessie over de 'Smart Campus' liet zien hoe technologie een facilitator kan zijn voor de verbetering van leerprocessen. Denk daarbij aan het integreren van slimme systemen die de leerervaring verbeteren, energieverbruik optimaliseren en gepersonaliseerde ondersteuning bieden. Een voorbeeld: bewegingssensoren die meten in welke ruimte nog studeerplekken beschikbaar zijn.

3. Studentenwelzijn is enorm belangrijk bij het ontwerpen van de campus

Studentenwelzijn is tegenwoordig een belangrijke factor om mee te nemen binnen campusontwikkeling. Bij het ontwerpen van toekomstige campusomgevingen moeten daarom niet alleen academische prestaties centraal staan, maar juist ook de persoonlijke groei en mentale gezondheid van studenten.

4. Bibliotheken kunnen in de toekomst gaan fungeren als dynamische kennishubs

Een bibliotheek is in de toekomst niet langer een plek waar enkel boeken worden gearchiveerd, maar een kenniscentrum waar samenwerking, onderzoek en innovatie worden gestimuleerd. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe bibliotheek bij Universiteit Maastricht. Het gebouw, ontwikkeld met aanzienlijke input van studenten, laat de transformatie zien van traditionele leerruimtes naar multifunctionele omgevingen.

5. Co-creatie en duurzaamheid kunnen hand in hand gaan bij campusontwerp

De case study van de nieuwe Inholland Amsterdam Campus onderstreepte het belang van gebruikersparticipatie en duurzaamheid. De ontwikkeling van deze campus, die bijna CO2-neutraal is, dient als een goed voorbeeld voor andere instellingen en benadrukt het belang van nauwe samenwerking met alle stakeholders bij het ontwerpen van toekomstige leeromgevingen. 

Hoe gaan we verder met de toekomstige campus?

In de afsluitende sessie werd stilgestaan bij de cruciale rol die SURF samen met instellingen kan hebben in het ondersteunen van campusontwikkeling en -innovatie. Er kwam duidelijk naar voren dat er behoefte is aan drie kernactiviteiten:

  • het inspireren van instellingen met toekomstgerichte ideeën
  • het faciliteren van kennisdeling door het verspreiden van good practices
  • en het bieden van gerichte ondersteuning aan projectleiders die campusinnovatie binnen hun instellingen leiden

Deel jouw ideeën

Deze inzichten zijn waardevol en geven richting aan de manier waarop SURF zijn ondersteunende rol kan vormgeven. Om dat nog beter te kunnen doen hebben we deze survey opgesteld. Heb jij ideeën en suggesties hoe SURF verder moet gaan rond het thema van de toekomstige campus? Deel dan jouw mening.

Ontdek het Future Campus project en kijk de webinars terug

Dit artikel is relevant tot