Mohamed El Haddouchi, Managing Director bij Nomios Nederland en Hans Louwhoff, COO bij SURF, ondertekenen het contract

Mohamed El Haddouchi (Nomios) en Hans Louwhoff (SURF)

Nieuws

Samenwerking Nomios en SURF voor een flexibeler en innovatiever netwerk

Voor de vernieuwing van netwerkapparatuur heeft SURF de aanbesteding toegewezen aan netwerkleverancier Nomios. Via Nomios kunnen we netwerkapparatuur van verschillende leveranciers aanschaffen, wat de innovatiekracht van onze netwerken versterkt. Daardoor kunnen we flexibeler en efficiënter inspelen op de netwerkbehoeften van onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland.

Met Nomios als intermediair vervangen we het SURF-netwerk niet in één keer, zoals we dat bij vorige generaties deden, maar gaan we het netwerk geleidelijk vernieuwen op plaatsen waar de behoefte het grootst is. Deze aanpak geeft ons de flexibiliteit om per domein of netwerklaag de best passende netwerkapparatuur en leverancier te kiezen. Daarmee kunnen we optimaal aansluiten bij de wensen en eisen van onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Door de samenwerking met Nomios zetten we de stap naar de volgende generatie van het netwerk, SURFnet∞ (SURFnet Infinity), dat uiteindelijk het huidige SURFnet8 zal vervangen. 

Meer bandbreedte en netwerkoplossingen 

Het nieuwe contract met Nomios is van toepassing op zowel het SURF-glasvezelnetwerk als op de SURF-datacenternetwerken. Op het landelijke SURF-netwerk hebben aangesloten instellingen elk jaar meer bandbreedte nodig. Ook bij de SURF-datacenternetwerken, die bijvoorbeeld de nationale supercomputer Snellius ondersteunen, neemt de behoefte aan bandbreedte toe. Daarnaast worden het SURF-netwerk en de datacenternetwerken gebruikt voor grote internationale onderzoeksprojecten, zoals de Large Hadron Collider, Square Kilometer Array en de Einstein Telescoop die niet alleen veel bandbreedte nodig hebben, maar ook specifieke eisen stellen aan het netwerk.

Voordelen van flexibel ontwikkelen 

Het flexibel ontwikkelen van ons netwerk biedt concrete voordelen voor alle aangesloten instellingen: 

  • Optimale benutting van bestaande middelen: door apparatuur gefaseerd te vervangen, verlengen we de levensduur van onze huidige infrastructuur. 
  • Betere aanpassing aan veranderingen: we kunnen sneller reageren op onverwachte uitdagingen en ontwikkelingen bij leveranciers. 
  • Directe toegang tot innovatie: we kunnen nieuwe en innovatieve technologieën sneller aankopen en toepassen op de SURF-netwerken. 
  • Gebruiksvriendelijke optimalisatie: met de diversiteit aan beschikbare netwerkapparatuur kunnen we het netwerk optimaliseren op basis van de brede wensen van onderwijs- en onderzoekinstellingen. 

Denk mee over SURFnet Infinity 

De komende maanden werken we samen met onze partners en leden aan de verdere ontwikkeling van SURFnet∞ (SURFnet Infinity), de nieuwe generatie van het SURF-netwerk. Tijdens de kennissessie Aanbestedingen, architectuur en design SURFnet Infinity op 21 november presenteren we de eerste conceptversie van het netwerk. We nodigen alle belanghebbenden uit om mee te denken en deel te nemen.  

Over Nomios 

Nomios is een toonaangevende Europese leverancier van cybersecurity en veilige netwerkoplossingen met brede ervaring in diverse sectoren, waaronder onderwijs en wetenschap. Nomios biedt een groot aanbod aan diensten, waaronder professional- en managed services, support en SOC-teams en is daarmee een sterke partner voor SURF en zijn leden.