Fotograaf: Jordi Huisman
Keynote Katrien Keune
Ontdek de wetenschap achter Rembrandts Nachtwacht tijdens Research Day 2025
SURF Research Day richt zich speciaal op onderzoekers en onderzoeksondersteuners. Het evenement belicht huidige en toekomstige technologieën die helpen om onderzoek te verbeteren en te stimuleren.
Operatie Nachtwacht
Stel je voor dat je de leiding hebt over het wetenschappelijk onderzoek van één van de beroemdste schilderijen ter wereld. Voor Katrien Keune is het de dagelijkse praktijk; professor Keune leidt het wetenschappelijk onderzoek van Rembrandts Nachtwacht onder de naam ‘Operatie Nachtwacht’.
Tijdens het uitgebreide onderzoek naar dit meesterwerk zijn de meest geavanceerde technieken gebruikt, van beeldvorming op macroschaal tot geavanceerde microscopietechnieken en van materiaaltechnologie tot computerwetenschap en kunstmatige intelligentie. Wat betekent het om met mensen uit al die verschillende vakgebieden samen te werken in één project?
Immens onderzoeksproject
Vanuit het themaperspectief van de Research Day - 'Lights, camera, research!' - laat Keune tijdens de keynote toepasselijk haar licht schijnen op de schaduwen van het schilderij van de hollandse meester. Ze deelt de uitdagingen die de wetenschappers en andere specialisten hebben in dit immense project dat jaren in beslag neemt.
Keune neemt je mee op de reis die zij en haar onderzoeksgroep maken en vertelt over de uitdagingen waar ze voor staan. Hoe draagt multidisciplinaire samenwerking bij aan het werk dat ze allemaal doen? En wat is de rol van de onderzoeksondersteuner in deze onderneming?
De chemie van kunst
Katrien Keune is een van Nederlands meest vooraanstaande onderzoekers op het snijvlak van kunstgeschiedenis en natuurwetenschappen. Sinds haar promotieonderzoek zet ze haar chemische expertise in voor het behoud van cultureel erfgoed en de verrijking en verbetering van de kunsthistorische interpretatie. Haar focus ligt op complexe processen in verf. Als hoogleraar hoopt Keune het nog jonge veld van onderzoek naar de chemische aspecten van schilderijen en beschilderde objecten tot wasdom te brengen, door fundamentele inzichten te verbinden met toepassingsgericht onderzoek.
Meer over Katrien Keune
Dr. Katrien Keune is bijzonder hoogleraar Moleculaire Spectroscopie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Keune is Hoofd Wetenschap van het Rijksmuseum en verantwoordelijk voor het wetenschappelijk onderzoek tijdens 'Operatie Nachtwacht'. Als hoogleraar richt Keune zich voornamelijk op de toepassing van moleculaire spectroscopie voor het bestuderen van historische verven en hun degradatie.