Nieuwe technologie voor razendsnel dataverkeer: SURF en ASTRON realiseren 400G-verbinding met OpenZR+
Sinds juli 2024 kunnen SURF-leden die een netwerkopschaling nodig hebben voor hun onderzoek, binnen het All-In-netwerktarief extra bandbreedte of aanvullende diensten bij ons aanvragen. Voor ASTRON realiseerden we hiermee een directe verbinding tussen de onderzoeksfaciliteiten in Groningen en Dwingeloo, met een toegenomen bandbreedte van 10 naar 400 Gigabit per seconde.
Snellere data-overdracht LOFAR-telescoop
Voor astronomen die met de LOFAR-telescoop werken betekent de netwerkupgrade dat zij het heelal nu nog gedetailleerder kunnen bestuderen. LOFAR (Low Frequency Array) is de grootste radiotelescoop ter wereld die werkt op de laagste frequenties die vanaf de aarde waarneembaar zijn. De telescoop bestaat uit duizenden kleine antennes verspreid over Europa.
Dankzij de verbeterde netwerkverbinding kan LOFAR nu meer signalen tegelijk naar een centrale computer (de ‘correlator’) versturen, die de data verwerkt en er beelden van de ruimte van maakt. Door de grotere bandbreedte gebeurt dit niet alleen sneller, maar ook in hogere kwaliteit, wat zorgt voor nog scherpere LOFAR-beelden.
Samenwerking versterkt onderzoek
Daarnaast kunnen astronomen zich via de nieuwe netwerkverbinding aanmelden voor multicast streams van data die rechtstreeks uit de LOFAR-stations komen. “Dit biedt onderzoekers directe, real-time toegang tot de meest recente wetenschappelijke gegevens, op het moment dat ze het nodig hebben,” zegt Julian Kootstra, network engineer bij ASTRON. “Als je je eigen cluster hebt, krijg je direct toegang tot nieuwe data – een revolutionaire manier om de grenzen van onze kennis te verleggen."
Ook Paul Klop, architect optical network bij SURF, is blij met het resultaat: “Met deze 400G-verbinding ondersteunen we onderzoekers van ASTRON om hun wetenschappelijke doelen waar te maken. De samenwerking met ASTRON verliep uitstekend en laat zien hoe we samen met onze leden innovatieve technologieën kunnen inzetten om baanbrekend onderzoek mogelijk te maken.”
Voordelen OpenZR+ technologie
Voor de netwerkupgrade bij ASTRON is gebruikgemaakt van 400G-ZR-optics, een technologie waarmee het signaal in het netwerk wordt versterkt zonder aparte transponders. Hierdoor zijn minder tussenliggende componenten nodig, wat de complexiteit van het netwerk verlaagt. Dit levert verschillende voordelen op:
- Minder kans op storingen
- Eenvoudiger netwerkbeheer
- Lagere kosten door efficiëntere apparatuur
- Minder stroomverbruik, wat bijdraagt aan duurzame dataverwerking
- Compactere apparatuur, waardoor datacentra efficiënter ingericht kunnen worden
In het SURF-netwerk van de toekomst, SURFnet-Infinity, zal OpenZR+ technologie de standaard zijn voor alle middellange-afstandsverbindingen.
SURFnet-Infinity: de toekomst van onderzoeksnetwerken
De 400G-upgrade past binnen onze bredere strategie om het netwerk van de toekomst in te richten: SURFnet-Infinity. Dit netwerk, gebaseerd op open standaarden, maakt het mogelijk om apparatuur van verschillende leveranciers over grote afstanden met elkaar te verbinden. Hierdoor wordt het SURF-netwerk flexibeler en toekomstbestendig.
Via het All-In-netwerktarief willen we onderwijs- en onderzoeksinstellingen voorzien van netwerkoplossingen die afgestemd zijn op hun specifieke behoeften. Zo kunnen we de Nederlandse onderzoeksgemeenschap nog beter ondersteunen.
Meer informatie en contact
Voor persvragen kun je contact opnemen met:
Tom Hoven, SURF
tom.hoven@surf.nl
+31 6 414 39 398
Josine Haas, ASTRON
haas@astron.nl
+31 6 209 88 561