studenten zijn aan het werk op rode stoelen aan witte tafels
Nieuws

Nieuw trainingsplatform voor dataprofessionals: RDNL bouwt aan een sterke community

Om de kennis en vaardigheden van datastewards en andere dataprofessionials te versterken, richten RDNL en Open Science NL de komende vier jaar een nationaal trainings- en communityplatform voor deze beroepsgroep in. De kick-offbijeenkomst van het project vond plaats op 30 januari.

Het Research Data Nederland (RDNL)-consortium, bestaande uit DANS, SURF, 4TU.ResearchData en Health-RI, reageerde in 2024 op een oproep van Open Science NL om een platform te ontwikkelen rond de rol van datastewards. Na goedkeuring van hun voorstel tekenden de partijen in december 2024 een contract van 4,8 miljoen euro.

Actieplan voor datastewards

Datastewards houden zich bezig met het beheer, de organisatie en de kwaliteit van onderzoeksdata en helpen onderzoekers bij het FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) verwerken van data. Om de community van datastewards in Nederland te versterken en bij te dragen aan de transitie naar open science, heeft RDNL een actieplan opgesteld. 

Leeromgeving op maat

RDNL werkt aan een duidelijk curriculum en leerpaden voor datastewards. Via het platform kunnen dataprofessionals eenvoudig ontdekken welke stap in hun ontwikkeling het beste bij hen past. Daarnaast worden badges geïntroduceerd, waarmee behaalde competenties aantoonbaar worden voor werkgevers en opdrachtgevers.

Toekomstbestendig en open toegankelijk

Alle lesmaterialen worden onder een open licentie beschikbaar gesteld, zodat ze breed inzetbaar blijven. RDNL beheert het platform tijdens de projectperiode en werkt aan een duurzaam model voor de toekomst. Dit wordt in samenwerking met een Stakeholder Forum en relevante partners verder uitgewerkt.

Nederland als voorbeeld

Datastewardship in Nederland is al goed ontwikkeld, met actieve communities en sterke initiatieven. Toch ervaren dataprofessionals in de praktijk nog veel versnippering en dubbel werk. Het nieuwe platform moet vraag en aanbod van trainingen bij elkaar brengen en een centraal punt voor kennisuitwisseling bieden. Daarbij worden ook internationale ontwikkelingen meegenomen, zodat Nederland een voorbeeldfunctie blijft houden op het gebied van open science en research data management.

Wil je meer weten over het project en de vier werkpakketten? Lees het uitgebreide bericht op de website van Open Science NL.