Neural network
Nieuws

Nederland start bouw GPT-NL, als eigen AI-taalmodel

Nederland gaat een eigen open taalmodel ontwikkelen: GPT-NL. Dit model is nodig voor het ontwikkelen, versterken en bestendigen van de digitale soevereiniteit. Non-profitpartijen TNO, NFI en SURF gaan samen het model ontwikkelen om zo een belangrijke stap te zetten richting transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van AI naar Nederlandse en Europese waarden en richtlijnen en met respect voor het eigenaarschap van data. Financiering van het model is afkomstig van het ministerie van EZK.

Nederland zet hiermee een belangrijke stap in de ontwikkeling van publieke expertise en ervaring op het gebied van generatieve AI-taalmodellen. Een eigen open taalmodel verstevigt de expertise op dit onderwerp en betekent daarnaast een stimulans voor onderzoek en innovatie op het vlak van AI.

GPT-NL wordt een virtuele faciliteit die open staat voor partners die met data en kennis willen bijdragen of die toepassingen willen ontwikkelen op basis van GPT-NL.  Zo kan het worden ingezet binnen zowel academische instellingen, door onderzoekers en door overheden. Het stelt hen in staat taalmodellen in het algemeen inclusief specifieke toepassingen op het gebied van veiligheid, gezondheid, onderwijs, dienstverlening en talrijke andere domeinen te onderzoeken en uit te proberen. Zo draagt GPT-NL bij aan meer openheid, transparantie en bescherming van de dataprivacy van gebruikers.

De uitvoering van het plan bestaat uit twee fases. In het eerste jaar staat de concrete ontwikkeling van het Nederlandse taalmodel centraal, waar ook de academische sector actief zal worden betrokken. De vervolgfase is die van exploitatie, waarbij voor de voorziene computerkracht een connectie met de nationale supercomputer is voorzien.

Dit artikel is relevant tot