RDNL-prijs
Nieuws

Finalisten Dutch Data Prize 2024 voor FAIR data

De Dutch Data Prize wordt uitgereikt aan een onderzoeksgroep of individu die onderzoeksdata FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable) maakt. Uit de 52 ingediende datasets heeft de jury finalisten gekozen uit de natuurwetenschappen, sociale wetenschappen en levenswetenschappen. Zij maken kans op een prijs van 3.500 euro.

Finalisten in 3 categorieën van onderzoek

De Dutch Data Prize wordt uitgereikt op donderdag 17 oktober in Den Haag. De drie finalisten per onderzoekscategorie presenteren hun dataset tijdens een 90 seconden durende pitch. Zij doen dit tijdens de awardceremonie bij de FAIR-IMPACT National Roadshow, alwaar vervolgens diezelfde middag de winnaars bekend worden gemaakt. De prijsuitreiking is ook online te volgen.

Finalisten in de categorie Natural & Engineering Sciences

Finalisten in de categorie Social Sciences & Humanities

Finalisten in de categorie Life Sciences & Health

Over de prijs

De Dutch Data Prize wordt elke twee jaar uitgereikt aan een individu of team dat herbruikbare onderzoeksdata beschikbaar stelt. De winnaars ontvangen daarnaast € 3.500,-. Focus is onderzoek dat uitgevoerd wordt door onderzoekverrichtende organisaties in Nederland. De prijs is een waardevolle erkenning voor de bijdragen van onderzoekers aan hun vakgebied en aan de principes van FAIR data. Het prijzengeld is bedoeld om de FAIRness van data verder te verbeteren en hergebruik van data te stimuleren. Winnaars kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken om een â€‹â€‹symposium te organiseren of de toegankelijkheid van hun onderzoeksgegevens online verder te vergroten. De Dutch Data Prize wordt sinds 2010 uitgereikt: zie ook het overzicht van eerdere winnaars.

Partners

De Dutch Data Prize is een initiatief van Research Data Netherlands (RDNL): 4TU.ResearchDataDANSHealth-RI en SURF.

 

Dit artikel is relevant tot