Netwerkswitches ruilen voor telefoons uit Afrika

Netwerkapparatuur niet in Nederland laten recyclen, maar een tweede leven geven in Afrika. Waar het bijvoorbeeld weer gebruikt wordt voor snel internet op een universiteit. Dat gebeurt nu voor het eerst volledig circulair, dankzij een samenwerking tussen netwerkspecialist Bas Kreukniet van SURF en Joost de Kluijver van Closing the Loop.

man met netwerkkabels

Wat te doen met switches uit netwerken, die nog prima werken maar al wel zijn afgeschreven en waar geen contract meer op zit? Je kunt ze natuurlijk laten recyclen in Nederland. “Maar eigenlijk is dat zonde, want dan maak je een  nog goede switch kapot. Omdat ik al vrijwilligerswerk in Afrika deed, kwam ik op het idee om het daarheen te zenden”, legt netwerkspecialist Bas Kreukniet van SURF uit. Hij sloeg de handen ineen met Joost de Kluijver van Closing the Loop, dat al jaren ervaring heeft met het hergebruik van elektronica uit Afrika. Dit bedrijf koopt ter plekke oude, kapotte telefoons. “Wij hergebruiken de grondstoffen vervolgens in Nederland, omdat dit in Afrika niet kan. Daar is geen recyclingfaciliteit”, legt De Kluijver uit.

De lokale economie steunen

Kreukniet en De Kluijver legden contact met Wacren, de West-Afrikaanse evenknie van SURF. “Zij hadden direct interesse in de switches, waarmee ze snel internet kunnen bouwen waar docenten en onderzoekers van profiteren”, zegt Kreukniet. In ruil voor de netwerkapparatuur haalt Closing the Loop kapotte mobiele telefoons uit Ghana om in Europa te recyclen.

“Op die manier compenseren we ook de elektronica die we daarheen sturen, zodat daar geen extra afval ontstaat. Dat is onze circulaire aanpak”, aldus De Kluijver. Wacren betaalt daarnaast voor de netwerkapparatuur. “Want het transport en de tussenpersonen die telefoons verzamelen zijn ook niet gratis”, zegt De Kluijver. “Op die manier steunen we de lokale economie en maken we zelf ook een beetje winst, al is het niet onze doelstelling om zoveel mogelijk geld binnen te halen.”

man met techniek

Pak het concreet aan

In totaal zijn nu 47 switches naar Ghana en 14 naar Togo gestuurd. Dat het nog niet altijd even soepel verloopt, blijkt wel omdat de netwerkapparatuur in Ghana al een tijdje bij de douane staat. “We zijn aan het uitzoeken wat er aan de hand is”, zegt Kreukniet.

“In het algemeen kan je stellen dat het in Afrika vaak toch net wat anders werkt dan in Europa. De landen zijn politiek wat minder stabiel, er is meer corruptie, transport is vaak lastig over moeilijk begaanbare wegen.” Maar het is het wel waard, menen Kreukniet en De Kluijver. Want met hun project helpen ze de lokale economie verder, zetten ze afval van telefoons om in grondstoffen en maken ze sneller internet mogelijk.

“Ik hoop dat meer instellingen dit voorbeeld volgen”, zegt De Kluijver. “Het is belangrijk om het concreet aan te pakken. Maak van duurzaamheid geen stip aan de horizon, maar vraag bijvoorbeeld bij de inkoop van nieuwe computers direct aan de leverancier hoe het met de recycling zit. En als je nog laptops of andere apparaten over hebt, kan je daar een plan voor maken om ze in te zamelen en naar Afrika te sturen. Zodat ze een tweede leven krijgen.”

man met netwerkkabels
‘Ik hoop dat meer instellingen dit voorbeeld volgen. Maak van duurzaamheid geen stip aan de horizon.’
Joost de Kluijver van Closing the Loop

Geïnspireerd geraakt?

Wil je het elektronisch afval van jouw instelling ook op een duurzame manier afvoeren? Of wil je jouw ervaringen delen? Neem contact op met mvo@surf.nl

Tekst: Robert Visscher

Foto: Sanne Koenen, Closing the Loop

'Netwerkswitches ruilen voor telefoons uit Afrika' is een artikel uit SURF Magazine Juni 2019.

SURF Magazine NR 02-2019