Lessons learned demo modulaire leeromgeving
Samen met leveranciers en onderwijsinstellingen bouwden we een demo-omgeving van de modulaire digitale leeromgeving. Op de Challenge Day 2017, presenteerden we lessons learned van deze unieke samenwerking. Die vind je in deze uitgave.
Integratievraagstukken centraal
In 2016 ontwikkelden we een flexibele en persoonlijke leeromgeving een functioneel model. In 2017 is een demo-omgeving gebouwd om praktijkervaring op te doen met de integraties die zijn beschreven in het functioneel model. Niet alleen wij namen de proef op de som, 8 leveranciers hebben in pilotvorm hun producten gekoppeld aan deze omgeving. Het doel was om zo gezamenlijk de integratievraagstukken te onderzoeken die bij het koppelen aan het licht komen. In onze demo-omgeving hebben zij kunnen testen met relevante standaarden als LTI, xAPI, LIS, OOAPI en SAML/VOOT.
Modulaire leeromgeving in de praktijk
We ontwikkelden een fictieve cursus van 3 modules, zodat we konden ervaren hoe het is om met verschillende geïntegreerde tools in 1 omgeving te werken. De cursus bestond uit producten van leveranciers, onder andere: een feedbacktool, een videoplatform en een statistiekopdracht. De cursisten die meededen aan deze fictieve cursus, waren leden van de SIG DLWO.
Lessons learned
Tijdens de Challenge day 2017 hebben de leveranciers de resultaten van hun pilots gedeeld. Ook wij als cursusontwikkelaars en de cursisten (SIG DLWO) hebben de ervaringen gedeeld. Wij vanuit het perspectief van de docent en de cursisten als de student. Zo ontstond er meer inzicht in het werken in een modulair opgebouwde omgeving. Deze geleerde lessen zijn gebundeld in deze uitgave.
2018: pilots onderwijsinstellingen
Vanaf 2018 kunnen onderwijsinstellingen zelf experimenteren met de demo-omgeving. We breidden de demo-omgeving uit met meer applicaties, zoals een LMS-functie en integratie-oplossingen. Van alle integraties wordt een verslag bijgehouden waarmee alle leveranciers en instellingen hun voordeel kunnen doen. Het doel is om samen met de leveranciers en de instellingen te bekijken wat er nodig is om de modulaire leeromgeving te realiseren. Interesse? Neem contact met ons op via leeromgevingpilots@surfnet.nl.
Meer informatie
- Bekijk het technisch werkboek van de Flexibele en persoonlijke digitale leeromgeving. Deze wiki bevat informatie over de leveranciers die meegedaan hebben aan de pilots, de architectuur van de demo-omgeving en relevante uitgaven van SURF.