Wij bieden onderzoekers capaciteit en expertise voor high performance computing, dataverwerking en cloud computing. Ontdek hoe je toegang en ondersteuning kunt aanvragen bij SURF.
Kleine Rekentijdaanvragen (NWO)
Onderzoekers kunnen een aanvraag indienen voor beperkte hoeveelheden rekentijd, datadiensten en ondersteuning. Aanvragen verlopen via SURF, maar worden gefinancierd door NWO.
Je kunt de volgende kleine rekentijd aanvragen indienen voor het gebruik van rekensystemen, opslag en ondersteuning. Dit omvat:
- Tot en met 1.000.000 CPU of GPU SBU (standard billing units) aan cluster computing op de Snellius Supercomputer (inclusief max. 200GB directory storage, 4 uur support, indien nodig max. 50TB offline tape storage, indien gewenst max. 10TB projectspace storage, Research Drive - via SURF max. 5TB of via instelling).
- Tot en met 500.000 CPU core-uren en/of 14000 GPU-uren aan cluster computing op de LUMI pre-exascale supercomputer (inclusief max. 100.000 TB-uren projectopslagruimte, 4 uur ondersteuning).
- Tot en met 1.000.000 CPU-core-uren of 10.000 GPU-uren aan dataverwerking op Grid/Spider (inclusief maximaal 200TB schijfopslag, 300TB tapeopslag, Research Drive (via SURF max. 5TB of via instelling) en expertise in overleg te bepalen).
- Tot en met 50.000 CPU-core-uren of 5.000 GPU-uren cloud computing op HPC Cloud via SURF Research Cloud (inclusief max. 2TB opslag, 8 uur support, indien nodig max. 50TB offline tapeopslag, Research Drive - via SURF max. 5TB of via instelling).
- Tot en met 100.000 CPU-core-uren Cloud Research Consultancy, max. 2TB opslag, hoeveelheid support in overleg maar max 160 uur, indien nodig max. 50TB offline tape storage, Research Drive (via SURF max. 5 TB of via instelling).
Onderzoekers mogen een aanvraag indienen als zij in vaste dienst zijn (en derhalve een bezoldigd dienstverband voor onbepaalde tijd hebben) of een tenure track overeenkomst hebben bij één van de onderstaande onderzoeksorganisaties:
- Universiteiten en hogescholen zoals bedoeld in artikel 1.8 lid 1 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en de universiteiten genoemd in de Beleidsregel Universiteiten in het Koninkrijk der Nederlanden;
- Universitair medische centra, waarmee wordt bedoeld de academische ziekenhuizen zoals bedoeld in artikel 1.13 lid 1 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;
- KNAW- en NWO-instituten;
- het Nederlands Kanker Instituut;
- het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te Nijmegen;
- NCB Naturalis;
- Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL);
- Prinses Máxima Centrum;
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM);
- Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI);
- Wageningen Universiteit (WUR)/Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO);
- Nederlandse Lucht en Ruimtevaartcentrum (NLR);
- Deltares;
- Maritime Research Institute Netherlands (Marin).
Indien de hoofd- of medeaanvrager géén vast dienstverband heeft, dient zijn/haar aanstelling ten minste zo lang te duren als het project waarvoor een rekentijdaanvraag wordt ingediend.
Personen met een nuluren-arbeidsovereenkomst zijn uitgesloten van indiening.
Het kan voorkomen dat de tenure track overeenkomst van de aanvrager eindigt vóór de beoogde afrondingsdatum van het project waarvoor de rekentijd wordt aangevraagd, of dat vóór die datum het vaste dienstverband van de aanvrager eindigt of dat vóór die datum het vaste dienstverband van de aanvrager eindigt wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. In dat geval voegt de aanvrager een verklaring van diens werkgever bij, waarin de betreffende onderzoeksorganisatie garandeert dat het project en alle op het project werkzame personen voor wie rekentijd wordt aangevraagd adequaat zullen worden begeleid voor de volledige duur van het project.
Aanvragers met een deeltijd dienstverband dienen garant te staan voor adequate begeleiding van het project en van alle op het project werkzame personen voor wie rekentijd wordt aangevraagd.
Er gelden aanvullende voorwaarden voor onderzoekers van de volgende instellingen:
- Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO);
- IHE Delft Institute for Water Education;
- Nederlands Forensisch Instituut (NFI);
- De volgende aan SURF coöperatie deelnemende instellingen: Nationaal Archief (NA), Koninklijke Bibliotheek (KB), Universiteit voor Humanistiek (UvH), Politieacademie en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Hier dient de organisatie:
- In Nederland gevestigd te zijn;
- Een stichting, vereniging of publiekrechtelijke rechtspersoon te zijn;
- Zich in de hoofdzaak zelf bezig te houden met het op onafhankelijke wijze verrichten van fundamenteel onderzoek, industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling;
- Te kunnen verklaren dat de organisatie een gescheiden boekhouding voert ten aanzien van economische/niet-economische activiteiten en dat ondernemingen met een beslissende invloed op de organisatie geen preferente toegang krijgen tot de onderzoeksresultaten van de organisatie.
Let op: Voorafgaand aan het indienen van een aanvraag wordt door NWO aan de hand van bovengenoemde voorwaarden getoetst of een organisatie aan artikel 1.1, lid 4, van de NWO Subsidieregeling voldoet en dus als aanvrager mag deelnemen. NWO voert deze toets mede uit om te controleren of er geen sprake is van het verlenen van verboden staatssteun. Deze toets dient ook uitgevoerd te worden als een organisatie binnen een ander NWO programma is getoetst en werd toegestaan als aanvrager.
De organisatie van de beoogde aanvrager levert ten behoeve van deze toetsing uiterlijk 10 werkdagen voor indiening per e-mail aan rekentijd@nwo.nl de volgende documenten aan:
- Een recent uittreksel van de kamer van koophandel;
- De oprichtingsakte en/of actuele statuten;
- De laatst beschikbare jaarrekening voorzien van een controleverklaring;
- De ingevulde Verklaring Onderzoeksorganisatie (Declaration research organisation), beschikbaar op de pagina van deze Call for proposals.
Voor zowel Kleine Rekentijd aanvragen (NWO) als Grote Rekentijd aanvragen (NWO) is de totale beschikbare capaciteit als volgt:
- Supercomputer Snellius: 1.902 miljoen SBU (1.283 miljoen SBU CPU thin nodes, 426 miljoen SBU GPU nodes, 184 miljoen SBU CPU fat nodes, 9 miljoen SBU CPU high-memory nodes), met 9.896 TB Snellius project space.
- Pre-exascale supercomputer LUMI: 21,32 miljoen CPU core-uren, 0,96 miljoen GPU uren, 10,1 miljoen TB-uren opslag.
- HPC Cloud (via SURF Research Cloud): 26,28 miljoen CPU core-uren en 1,33 miljoen GPU uren, met 846 TB online opslag.
- 15.000 TB Data Archive (offline tape opslag).
- Data Processing (Grid en/of Spider): 150 miljoen CPU core-uren en 0,3 miljoen GPU uren, met 28.000 TB online opslag en 14.000 TB Grid storage - tape (offline tape opslag).
- Cloud Research Consultancy: 1,3 miljoen CPU core-uren, met 265 TB online opslag.
- 200 TB opslag Research Drive.
Toegang tot LUMI is het meest geschikt voor projecten die berekeningen op extreme schaal vereisen, in het bijzonder GPU-versnelde workloads op tientallen tot honderden GPU's. Je kunt toegang tot LUMI aanvragen als het project berekeningen op een dergelijke schaal vereist, of als het gericht is op andere LUMI-specifieke hardware.
Een LUMI-pilot aanvraag kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat uw code succesvol draait op AMD-hardware en goed schaalt naar grote aantallen GPU's voordat u een aanvraag indient voor een regulier LUMI-project.
Verschillende universiteiten bieden high performance computing faciliteiten aan waarop onderzoekers, promovendi en studenten die verbonden zijn aan hun universiteit hun data kunnen bewerken en berekeningen kunnen uitvoeren. Deze faciliteiten zijn vooral interessant als je een relatief kleine rekencapaciteit nodig hebt, of als je HPC-capaciteit nodig hebt voor educatieve doeleinden. Zie de pagina high performance compute faciliteiten op universiteiten voor een volledig overzicht.
Sommige instellingen kopen ook rechtstreeks capaciteit in bij SURF, waar hun onderzoekers en studenten gebruik van kunnen maken. Zie de pagina directe toegang tot rekendiensten voor een overzicht.
Elke aanvrager kan één aanvraag per soort dienst per kalenderjaar indienen.
Voorbeeld 1: in 2024 kan een onderzoeker 50.000 core-uren aanvragen op HPC Cloud en 500.000 core-uren op Snellius.
Voorbeeld 2: als een onderzoeker voor 2 onderzoeksprojecten werkt, die beide HPC Cloud vereisen, kan deze onderzoeker slechts voor 1 van deze projecten een pilotaanvraag voor HPC Cloud indienen. Voor het andere project moet iemand anders de aanvraag indienen.
Zolang de toepassing binnen de limieten valt die door de rekenservice zijn ingesteld, kan deze worden verhoogd.
Voorbeeld: aanvrager heeft een Kleine Rekentijd toewijzing van 350.000 kernuren op Snellius. Als blijkt dat de aanvrager tijdens de gebruiksperiode 150.000 kernuren extra nodig heeft, dan is een verhoging mogelijk binnen dezelfde toewijzing.
Aanvragers met een vast contract kunnen hun aanvraag zelf ondertekenen. Aanvragers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst moeten de aanvraag digitaal laten ondertekenen door een verantwoordelijke wetenschappelijk begeleider met een vaste aanstelling. Hiermee verklaart de toezichthouder de verantwoording van de toegewezen rekentijd, opslag en ondersteuning te garanderen. Deze wetenschappelijke promotor kan zich garant stellen voor meerdere aanvragers.
Binnen 1 Ã 2 weken na het indienen van uw aanvraag kunt u toegang krijgen tot onze systemen.
Ja, op de website van NWO. NWO publiceert alle gehonoreerde Grote Rekentijd aanvragen (NWO) via nieuwsberichten. Onderaan deze aankondigingen staat een bijlage met alle Kleine Rekentijd aanvragen (NWO) via SURF.
Wij helpen je graag verder. Maak een ticket aan op onze Servicedesk portal en wij nemen contact met je op.
Ja, een eenmalige verlenging van maximaal 6 maanden is mogelijk.
Voor LUMI is een eenmalige verlenging van 3 maanden mogelijk.
Maak een ticket aan op onze Servicedesk en wij nemen contact met je op.
Er is meer gedetailleerde informatie beschikbaar op de website van NWO: Rekentijd nationale computersystemen en in de call tekst.