Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen werken samen in SURF om schaarse middelen en expertise te bundelen, dubbel werk te voorkomen, innovatie te stroomlijnen en middelen efficiënt in te zetten. In de coöperatie werken we samen om betrouwbare en state of the art voorzieningen te ontwikkelen of gezamenlijk in te kopen.
Heldere contractstructuur: eenvoudiger administratie bij het afnemen van SURF-diensten
We zijn hard bezig om ons zo te organiseren dat onze leden op een heldere, eenduidige manier diensten van SURF kunnen afnemen en beheren. Dat ga je op verschillende manieren merken. Een daarvan is de nieuwe contractstructuur waarbinnen je diensten bij ons afneemt.
Nieuwe contractstructuur
Tot nu toe golden er voor alle diensten andere contracten en voorwaarden, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor het overzicht en de eenvoud van administreren. Voor ons maar vooral voor onze afnemers. Daarom hebben een we een nieuwe contractstructuur ontwikkeld met daarin alle juridische afspraken rond de SURF-diensten. Deze is in juni 2022 goedgekeurd door de SURF-ledenraad.
Balans tussen belangen
Voor de nieuwe contractstructuur hebben we samen met onze leden een balans gevonden tussen de belangen van de coöperatie als collectief en het individuele belang van een afnemer in zijn klant-leveranciersrelatie met SURF.
De algemene leveringsvoorwaarden die op deze manier tot stand zijn gekomen zijn voor alle afnemers gelijk. Alleen met instemming van de ledenraad worden hier wijzigingen in aangebracht. Voor specifieke diensten kunnen wel aanvullingen en/of afwijkingen van toepassing zijn. Dit wordt dan expliciet benoemd in de betreffende dienstverleningsovereenkomst.
Ook onder de nieuwe contractstructuur blijft SURF zich maximaal inspannen voor de kwaliteit van de diensten en het behalen van de gespecificeerde servicelevels.
Eén raamovereenkomst, per dienst een dienstverleningsovereenkomst
Hoe ziet die nieuwe structuur eruit? Er is voor alle SURF-diensten één raamovereenkomst en algemene leveringsvoorwaarden, inclusief algemene verwerkersafspraken. Daarnaast stellen we voor elke dienst een dienstverleningsovereenkomst (DVO) op volgens één standaard. Deze DVO bestaat uit diverse specificaties voor die dienst.
Dienstenpakketten
SURF heeft bepaalde diensten gebundeld in administratieve dienstenpakketten. Voor deze dienstenpakketten betaal je een vergoeding. Deze vergoedingen zijn op dit moment bekend onder de namen Basisvergoeding Infrastructuur en Basisvergoeding Inkoop & Digitale Platformen. Met de introductie van de nieuwe contractstructuur gaan we de betaling van deze vergoedingen separaat regelen in een Overeenkomst Dienstenpakketten. Deze overeenkomst wordt dus gesloten naast de raamovereenkomst en de daarbij behorende DVO’s.
Schematische weergave van de contractstructuur
Het bovenstaande mondt uit in de volgende schematische weergave van de contractstructuur:
