Smart campus
Samenwerkingen en projecten
Met projecten rondom wayfinding, IoT-netwerken en communitybuilding leggen we de basis voor een toekomst waarin campussen steeds meer verbonden en gebruiksvriendelijk worden. Hieronder vind je een overzicht van alle initiatieven.
1. Community smart campus
Het onderwerp smart campus en smart building leeft bij veel verschillende instellingen. Samenwerking en kennisdeling is vaak een logische volgende stap. Een groep universiteiten en hbo-instellingen is daarom samengekomen in een kennisnetwerk smart building. Ook binnen de Facilitaire Samenwerking ROCs (FSR) staat dit onderwerp inmiddels op de agenda.
In overleg met de initiatiefnemers van het kennisnetwerk is SURF gestart met het opzetten van een pilotomgeving voor een communityplatform. In dit platform kunnen deelnemers kennis en ervaringen delen, bijeenkomsten in een agenda plaatsen en vragen stellen of reageren op elkaar.
Zodra het platform beschikbaar is, volgt er meer informatie.
2. Plekkie: betere benutting gebouwen dankzij Internet of Things  
Samen met de Hanzehogeschool Groningen startte SURF een project om te onderzoeken hoe IoT-sensoren studenten kunnen helpen bij het vinden van de juiste plek om te studeren, overleggen, workshoppen of ontspannen. Een van de eerste resultaten is de Plekkie-app, die op basis van sensordata passende ruimtes toont.
3. Wayfinding: je weg vinden op de smart campus
Op diverse MBO's, HBO's  en universiteiten bestaat de behoefte aan een goed ingerichte digitale wayfinder. Diverse instellingen zijn hiermee ook al op hun eigen wijze aan de slag, of hebben dit onderwerp op de roadmap staan.
Mei 2023 organiseerden NHL Stenden Hogeschool en SURF een interactieve bijeenkomst waarin werd nagedacht over de wensen, ervaringen, kennis en expertise rondom wayfinding. De bevindingen, oplossingen en aanbevelingen van deze pilot zijn te vinden in het rapport Wayfinding - Stand van zaken 2023.
4. Exploratie drukte-indicator
Veel instellingen zoeken naar inzicht in de bezetting en benutting van hun gebouwen. Een drukte-indicator kan hierbij helpen. SURF heeft in een verkennend traject onderzocht of we zo’n oplossing centraal kunnen aanbieden, zodat instellingen dit niet zelf hoeven te ontwikkelen of inkopen.
Eind 2024 is de exploratiefase afgerond. Hieruit bleek dat de drukte-indicator op dit moment onvoldoende aansluit bij de behoeften van onze leden en SURF’s koers. We blijven de technologie wel verkennen binnen de SURFwireless-dienst, om de mogelijkheden voor de toekomst open te houden.
5. IoTnet - pilotdienst in ontwikkeling
Met IoTnet verkennen we een draadloze infrastructuur voor het koppelen van Low Power sensoren. SensorÂdata is via IoTnet eenvoudig te delen met andere platformen voor verdere analyse of visualisatie.
Samen met leden en marktpartijen onderzoeken we of IoTnet voldoende meerwaarde biedt als nieuwe dienst. We testen de technologie in de praktijk en kijken naar het onderscheidend vermogen ten opzichte van bestaande oplossingen. Bij voldoende vraag en bewezen toegevoegde waarde nemen we IoTnet op in het SURF-dienstenportfolio. We bevinden ons nu in fase 0.5 van het ontwikkelproces, naar verwachting gaat de dienst in 2026 live.
Wil je meedenken of meer weten? Neem contact op met Thomas Esman.
6. Dynamisch Aankoopsysteem voor sensoren en smart campustoepassingen
Instellingen die sensoren en smart campustoepassingen willen inkopen, lopen vaak aan tegen aanbestedingsgrenzen. Met een Dynamisch Aankoopsysteem (DAS) kunnen zij eenvoudiger en sneller inkopen. We onderzoeken momenteel onder onze leden of er behoefte is aan zo’n systeem.
Hoe werkt een Dynamich aankoopsysteem?
Via het Dynamisch Aankoopsysteem (DAS) kunnen instellingen eenvoudig en efficiënt smart campushardware inkopen. Ze dienen één aanvraag in, waarna leveranciers, die vooraf zijn toegelaten onder duidelijke voorwaarden, een passend aanbod doen. Dit bespaart tijd, verlaagt de aanbestedingslast en biedt toegang tot scherpe en betrouwbare deals. Meer informatie over een DAS is hier te vinden.
We houden je op de hoogte van de voortgang van de inventarisatie en vervolgstappen.