Hoe houden we controle op onze digitale identiteit?
Identity & access management, afgekort IAM, is een expertisegebied dat hoog op de agenda staat binnen het onderwijs en onderzoek. Er zijn steeds meer applicaties en platformen voor ons beschikbaar en die kunnen we veelal niet gebruiken zonder onze digitale identiteit.
De digitalisering van onderwijs en onderzoek levert gemak op. We kunnen veel makkelijker online samenwerken, processen worden geautomatiseerd en dat scheelt handwerk, tijd en fouten. Maar het betekent ook dat we méér producten afnemen en ook nog eens van verschillende leveranciers die naar persoonlijke gegevens vragen.
Onze digitale identiteit speelt in al deze ontwikkelingen een grote rol. Op welke manier krijgt onze digitale identiteit vorm? Welke gegevens zijn daarin van jou? En, hoe zorg je dat ze van jou blijven? SURF biedt diensten aan die zorgen dat onze gebruikers zelf in controle blijven over deze gegevens. Zo voldoen de leveranciers aan de publieke waarden die wij met elkaar hebben afgesproken.
Trots op wat we met elkaar allemaal bereiken
SURF werkt enerzijds aan innovaties, zoals een self-sovereign identity wallet, en bouwt en onderhoudt anderzijds bestaande diensten, zoals eduID, een overkoepelende digitale studentidentiteit onafhankelijk van een instelling.
Ook SURFconext is belangrijke oplossing van SURF. Het regelt dat onderzoekers, studenten en medewerkers op een veilige manier toegang hebben tot allerlei digitale producten van heel veel verschillende leveranciers. SURFconext is door de hele sector omarmd en ook andere sectoren kijken met veel belangstelling naar hoe we dit in onderwijs en onderzoek organiseren. Bijkomend voordeel voor de gebruiker is dat je met één keer inloggen bijna overal bij kunt.
In de video zie je wat wij als sector al met elkaar hebben bereikt en wat wij belangrijk vinden, of je nu student bent of ict-directeur. Want allemaal zijn wij voor het behoud van autonomie van het onderwijs en onderzoek. Hoe blijven we in control, nu en in de toekomst?