Congres
SURF Netwerkdag

De SURF Netwerkdag is het event dat netwerktechnologie en innovatie met elkaar verbindt en waar je wordt bijgepraat over trends op vast en draadvrij netwerkgebied. De volgende editie vindt plaats in 2025. 

SURFnetwerkdag Logo
Datum nader te bepalen

Terugblik SURF Netwerkdag 2023

Dinsdag 20 juni vond de 2023 editie plaats van de SURF Netwerkdag in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Het thema was 'De onderste laag boven'. Het evenement over onderwerpen die een relatie hebben met netwerktechnologie. De onderste laag van een netwerk, de technologie, kwamen terug in alle onderdelen van deze dag.

Spoorwegmuseum SURF netwerkdag

Zo’n 220 bezoekers gingen met elkaar in gesprek over trends rondom netwerktechnologie, zagen voorbeelden uit de praktijk en bezochten inspirerende sessies.

Lees ook: De vijf belangrijkste inzichten van de SURF Netwerkdag

Externe sprekers: 

AI zal je baan niet vervangen, maar iemand die AI gebruikt wel - Marco van der Werf, BIT

Door AI te omarmen kun je je eigen efficiëntie, innovatie en creativiteit verbeteren. In deze sessie laat Marco van de Werf zien hoe je met een proactieve benadering de kracht van AI kan benutten om niet alleen je carrière te beschermen, maar ook te gedijen in een wereld die steeds meer wordt aangedreven door geavanceerde technologie.

Marco van de Werf, Thought leader bij BIT

Bekijk de presentatie

Grenzeloos musiceren - Bert Kremer, Hogeschool ArtEZ University of the Arts

De audiostudio's in verschillende locaties van ArtEZ zijn permanent virtueel verbonden, zodat er zonder vertraging op het netwerk onbeperkt kan worden gejamd. Bert Kremer deelt zijn ervaring met de virtuele muziekstudio van dit conservatorium. 

Bert Kremer, Hoofd ICT bij Hogeschool ArtEZ University of the Arts

Bekijk de presentatie

Forum Groningen; ontmoetingsplaats voor iedereen - Richard de Vries, Forum Groningen

Het Forum in Groningen moet de nieuwe ontmoetingsplek worden van stadjers, omwonenden, studenten en toeristen. Super mooi natuurlijk, maar hoe doe je het met de ict-voorzieningen? Wifi voor studenten en portaaltoegang voor de toeristen, om maar eens twee dingen te noemen. Richard de Vries neemt je mee in de uitdagingen van zijn ict-afdeling.

Richard de Vries, ICT projectmanager bij Forum Groningen

Bekijk de presentatie

Endpoint Security: Dwars doormidden - Thijs van Tilborg, IT Architect Hogeschool Utrecht

Endpoint security is meer dan alleen een virusscanner. Thijs van Tilborg, IT Architect bij Hogeschool Utrecht, onthult zijn ervaring over de overstap naar een moderne holistische aanpak. Hij legt uit hoe de Hogeschool verschillende endpoints onderkent en hoe deze aanpak de beveiliging aanzienlijk heeft verbeterd. Maar pas op, deze nieuwe benadering brengt ook uitdagingen met zich mee!

Thijs van Tilborg, IT Architect bij Hogeschool Utrecht

Bekijk de presentatie

Ontwikkelingen in internationale research en education-infrastructuur - Bram Peeters, GÉANT

Onderwijs en onderzoek zijn internationaal georiënteerd. Het netwerk van GÉANT verbindt alle research en education-netwerken van Europa met elkaar en met de wereld. De voorbije jaren heeft GÉANT fors geïnvesteerd in samenwerking met de nationale netwerken, zoals SURF. In deze sessie krijg je een blik op hoe het nieuwe netwerk eruit ziet, waarom dat belangrijk is en wat eraan zit te komen. 

Bram Peeters, Chief Network Operations Officer bij GÉANT

Bekijk de presentatie

Topspeed wifi bij de F1 Dutch GP - Raymond Hendrix, WiFi Wise International

Tijdens de F1 Dutch GP worden bijzonder hoge snelheden gehaald! Niet alleen op de weg maar ook op het netwerk. Raymond Hendrix neemt je mee in de wondere wereld van evenementenwifi tijdens de grand prix in Zandvoort.

Raymond Hendrix, CWNP Instructeur bij WiFi Wise International

Bekijk de presentatie

De dagelijkse puzzel van netwerkbeheer en monitoring - Jan Martijn Metselaar, Quanza

De dagelijkse puzzel van het borgen van netwerkdienstverlening zodat deze end-to-end werken is, een prachtige uitdaging. Hoe doen we dat in zo'n groot netwerk als dat van SURF? Wat komt erbij kijken om overzicht te bewaren? Hoe managen we al die relaties van fysieke en virtuele omgevingen? 

Tijdens deze sessie vertelt Jan Martijn Metselaar over hoe tooling wordt gebruikt, wat het belang is van consistente data en welke impact nieuwe ontwikkelingen zoals netwerk functie virtualisatie hebben.

Jan Martijn Metselaar, Directeur technology bij Quanza

Bekijk de presentatie

Cybersecurity met hoge snelheid: de noodzaak voor een weerbare infrastructuur - Jasper Hammink, NS Cybersecurity

Met dagelijks meer dan 1 miljoen reizigers is veiligheid een belangrijk onderwerp bij en voor de NS. Met diverse maatregelen worden zowel de systemen als de passagiers beschermt tegen cyberaanvallen. Echter, cybersecurity is geen statisch vakgebied en er moeten voortdurend aanpassingen worden gedaan aan het steeds veranderende veld. Daarbij is cybersecurity niet alleen een technisch probleem, maar ook een menselijk probleem. En dit alles om een trein vol met passagiers veilig met hoge snelheid over het Nederlandse spoorwegnet te laten rijden.

 

Jasper Hammink vertelt over hoe de NS de spoorwegen veiliger en weerbaarder maken in het huidige digitale tijdperk.

Jasper Hammink, Senior Information Security Officer en Teamlead bij NS Cybersecurity

Bekijk de presentatie

Hey SURF, hoe laat is het? - Sander Klemann, SURF | Peter Jansweijer, Nikhef | André Gunst, Astron

Hey SURF, hoe laat is het? Op de nanoseconden nauwkeurig ten opzichte van UTC(NL) graag. Deze vraag kunnen we binnenkort beantwoorden met de uitkomsten van de SURFtime & frequency pilot en het White Rabbit protocol.

Onze sprekers praten je bij over de SURFtime & frequency pilot, hoe het White Rabbit protocol is ontstaan en hoe het Nikhef bijdraagt aan de internationale doorontwikkeling met onder andere de CERN. Daarnaast laten we zien hoe Astron het TFT in de praktijk gebruikt voor het synchroniseren van hun radiotelescopen.

Sander Klemann, SURF | Peter Jansweijer, Nikhef | André Gunst, Astron



Bekijk de presentatie

SURF-Lego Sessies: 

SURF Lego - Netwerkdiensten

De (technisch) productmanagers van SURF praten je bij over de nieuwste ontwikkelingen in het portfolio van onze netwerkdiensten. Van internet en ethernet naar SURFfirewall op de border en L3VPN-oplossingen voor multicloud. 

Sander Klemann, Elleke Arnold en Max Mudde, Netwerkexperts bij SURF

Bekijk de presentatie

SURF Lego - Campusdiensten

Het campus-portfolio van SURF ontwikkelt zich tot een samenhangend geheel onder de term CNaaS (campus network as a service). In deze sessie praten onze (technisch) productmanagers je bij over de laatste ontwikkelingen van SURFwireless en SURFwired, eduroam en iotroam, de campusversie van SURFfirewall en nog veel meer.

Maurice van den Akker, Thomas Esman en Edwin Verheul, Netwerkexperts bij SURF

Presentatie CNAAS: Campus network as service

Presentatie SURFwired

Presentatie iotroam

SURF Lego - Architectuur

Automation en orchestration hebben enorme verbeteringen gebracht in de laatste generatie van het SURF-netwerk (SURFnet8). In deze sessie praten de architecten en ontwikkelaars van het netwerk je bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van onze netwerkarchitectuur. Hier hoor je alles over orchestration, virtualisatie, het netwerkdashboard en automation van het campus-netwerk.

Peter Boers, Technisch Product Manager Network Orchestration bij SURF

Bekijk de presentatie