De SURF Netwerkdag is het event dat netwerktechnologie en innovatie met elkaar verbindt en waar je wordt bijgepraat over trends op vast en draadvrij netwerkgebied. De volgende editie vindt plaats in 2025.
- Datum nader te bepalen
De vijf belangrijkste inzichten van de SURF Netwerkdag 2023
‘De onderste laag boven’: met dit thema organiseerde SURF op 20 juni 2023 een Netwerkdag voor de netwerkcommunity in onderwijs en onderzoek. Zo’n 220 bezoekers gingen met elkaar in gesprek over trends in netwerktechnologie, zagen voorbeelden uit de praktijk en bezochten inspirerende sessies. We zetten de highlights voor je op een rijtje.
1. Wees alert op falende hardware en innoveer alleen voor een betere klantervaring
Veel storingen bij ProRail worden veroorzaakt door falende hardware die ‘net niet kapot genoeg’ is. “De kapotte onderdelen geven dan geen melding dat ze stuk zijn, terwijl ze dat wel horen te doen. Als je de onderdelen vervolgens inspecteert, blijken ze te disfunctioneren en wel degelijk de veroorzaker van de storing”, vertelt keynotespreker Arjen Boersma, ICT/CIO van ProRail. Daar moet je dan ook extra alert op zijn.
Over innoveren binnen de afdeling ict is Arjen heel duidelijk. Zijn afdeling verzint zelf geen innovaties. “Want innovaties in zo’n complexe omgeving als bij ProRail komen alleen van de grond als gebruikerswensen de driver zijn in zo’n traject.” En doe je mee aan een innovatieproject, dan is de insteek: actief samenwerken, veel het veld in, heel precies kijken en samen met je partners voor de beste oplossing gaan.”
2. Artificial Intelligence vervangt niet je baan, maar iemand die AI gebruikt wel
Marco van der Werf, thought leader bij BIT: “AI kent een lange geschiedenis, het is dan ook niet nieuw”. Het begon bij Alan Turing en de afgelopen jaren hebben machines van alles geleerd: spelen, praten, kijken, rijden en beredeneren. “AI wordt slimmer dan wij, het gaat ons helpen om moeilijke vraagstukken op te lossen en er gaat een punt komen in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie waarvan wij nu nog niet weten wat er gaat komen. Wees je hier bewust van en onderzoek hoe AI jou kan assisteren en verder kan helpen.”
Bekijk de slides van Marco van der Werf's presentatie.
3. Zorg dat je een exitstrategie hebt en werk hierin samen met je leverancier
De IT-uitbestedingsmarkt blijft voortdurend in beweging en het is altijd interessant om nieuwe mogelijkheden in de gaten te houden. Thymen Trip van de Hogelschool Utrecht “Hoewel exitplannen niet gemakkelijk te vinden zijn op het internet, is het wel essentieel dat je een strategie hebt als organisatie".
Het basisontwerp van een goed exitplan moet direct toepasbaar en generiek zijn. Vervolgens kun je per dienst de niet-relevante elementen schrappen uit het document en hou je de kern over. Ook is het belangrijk dat de leverancier betrokken is bij de acceptatie van een exitplan. “Leg hierbij de focus op de voordelen voor beide partijen, zoals het voorkomen van onverwachte kosten en grote tijdsinvesteringen in geval van een conflict of dringende exit”, concludeert Thymen.
4. Kwantuminternet geeft onderzoekers ongekende nieuwe mogelijkheden voor hun onderzoek
Kwantumcommunicatie en kwantumcomputing zijn snelgroeiende gebieden, en SURF is nauw betrokken bij het kwantumecosysteem vanwege de enorme impact op onderwijs en onderzoek.
SURF werkt samen met Nederlandse onderzoekspartijen aan een testbed voor kwantum key distributie. Dit is een toepassing waarbij kwantuminformatie wordt gebruikt voor extra beveiliging van informatie. Dit vormt de basis voor toekomstige kwantumnetwerken, die onderzoekers een ongekend aantal nieuwe mogelijkheden geven voor het inrichten van hun onderzoek. “De ict-systemen die we nu kennen, kunnen we hier in de toekomst niet meer voor gebruiken. Belangrijke ontwikkelingen waar we als SURF nauw bij betrokken zijn”, aldus een van de experts.
5. Wat evenementenwifi gemeen heeft met educatieve wifi-netwerken
Raymond Hendrix van WiFi Wise International vertelt over de spannende wereld van evenementenwifi tijdens de F1 Dutch GP in Zandvoort. “Zowel op de weg als op het netwerk worden dan extreme snelheden bereikt. Voor een evenementenwifi-netwerk, dat slechts enkele dagen actief is, is een ad-hoc aanpak van groot belang. Traditionele procedures zoals ITIL en Prince 2 zijn hierbij niet van toepassing.” Toch vertoont evenementenwifi gelijkenissen met educatieve wifi-netwerken en kun je volgens Raymond voor beide de volgende uitgangspunten aanhouden:
- Zorg ervoor dat je tijdig plattegronden ontvangt met de belangrijkste wifi-zones.
- Het ontwerp moet altijd gebaseerd zijn op LCMI (Least Capable Most Important Client).
- Weet welke apparaten zich voornamelijk op het netwerk gaan bevinden en hou daar rekening mee.
- Zorg voor grondige controles en verificatie, want meten is weten.
- Hou altijd in het achterhoofd dat problemen ook ergens anders door veroorzaakt kunnen worden dan het wifi-netwerk.
Bekijk de slides van Raymond Hendrix's presentatie.
Meer zien en lezen? Hier vind je alle presentaties van de netwerkdag 2023 op een rijtje.
Succes met alle take-aways en tot de volgende SURF Netwerkdag in 2025!