SURF Time&Frequency (Pilot)
Nauwkeurig onderzoek doen
Wetenschappers die onderzoek doen, hebben mogelijk tijd en/of frequentie als variabele in hun onderzoek. Bijvoorbeeld wanneer een wetenschapper een meting per seconde doet. Of wanneer ze het universum bestuderen. Voor deze wetenschappers is het heel belangrijk dat hun tijd en/of frequentie heel nauwkeurig wordt gemeten, zodat hun onderzoeksresultaten betrouwbaar zijn.
Wetenschappers en onderzoekscentra hebben dus heel nauwkeurige tijd- en frequentiesignalen nodig om hun onderzoeksgegevens zo waarheidsgetrouw als mogelijk te maken. Dit is belangrijk voor de integriteit van experimenten, communicatie, navigatie en tal van wetenschappelijke toepassingen.
Traditioneel gezien wordt een gps-signaal gebruikt als de bron voor het tijdsignaal: via een gps-signaal weten we dus hoe laat het is. Maar voor sommige vormen van onderzoek is dit gps-signaal niet accuraat genoeg (+/- 10 ns). Ook is niet overal gps-signaal te ontvangen, bijvoorbeeld onder de grond, in een afgeschermd lab of tussen hoge gebouwen. Bovendien kunnen onderzoekers te maken krijgen met gps-jamming, waardoor zij geen signalen ontvangen. Hierdoor is het gebruik van het gps-signaal als de bron voor de tijd niet altijd bruikbaar voor het doen van wetenschappelijk onderzoek.
Tijd- en frequentiesignalen
In plaats van gps-signalen te gebruiken als bron voor de tijd, kunnen wetenschappers gebruik maken van tijd- en frequentiesignalen over glasvezel. Deze signalen zijn betrouwbaarder dan gps-signalen, bijvoorbeeld doordat ze niet gehinderd worden door hoge gebouwen.
De bron van deze tijd- en frequentiesignalen is het Nationaal Metrologisch Instituut VSL in Delft. Door middel van vier atoomklokken realiseert VSL de Nederlandse nationale standaardtijd. Deze precisietijd (UTC) en -frequentie (10 Mhz) kunnen dus zorgen voor meer nauwkeurige onderzoeksresultaten dan het gebruik van een gps-signaal. Door middel van geavanceerde netwerkapparatuur worden, via het SURF glasvezelnetwerk, deze precisietijd en -frequentie getransporteerd naar de onderzoekcentra. Hierdoor is het mogelijk om de tijd met een precisie van onder de nanoseconden (<1 ns) te ontvangen. Ter vergelijking: de tijd op jouw computer is precies op de milliseconden (<1,000,000 ns). Een stuk minder precies dus.
Looptijd en doelen pilot
In 2018 heeft SURF de Time en Frequency Transfer (TFT)-technieken onderzocht. In 2021 is SURF gestart met het testen van de White Rabbit Technologie (lees meer hierover op de wiki). In 2023 is SURF begonnen met een pilot om TFT aan te bieden als standaarddienstverlening aan alle leden. In de pilot wordt gekeken hoe SURF, op basis van de eerdergenoemde White Rabbit Technologie, de TFT-technieken het best kan toevoegen aan het bestaande SURF-netwerk.
De pilot heeft een looptijd van twee jaar waarin we de TFT-dienstverlening verder ontwikkelen. Dit doet SURF in samenwerking met het Nederlandse bedrijf OPNT, wat gespecialiseerd is in TFT-technieken. In het tweede kwartaal van 2023 zijn filters geïnstalleerd op het productienetwerk, zodat de eerste fase van de uitrol van het TFT-netwerk mogelijk was. Deze eerste fase, de aansluiting van Delft, Leiden, Amsterdam, Utrecht en Eindhoven is in de zomer van 2024 afgerond. Fase 2, de aansluiting van ASTRON in noordwest Nederland start in 2025.
- Amsterdam
- Delft
- Den Bosch
- Dwingeloo
- Eindhoven
- Enschede
- Groningen
- Leiden
- Lelystad
- Utrecht
- Zwolle
SURF heeft een link heeft gelegd tussen de atoomklokken van VSL in Delft en de atoomklokken van ESA in Leiden. Deze link tussen twee verschillende UTC-labs is uniek. Het Franse BIPM gebruikt deze link om een bijdrage te leveren bij het vaststellen van de wereldwijde UTC-tijd. Met andere woorden: door deze link hebben we overal ter wereld heel precies dezelfde tijd.
ESA heeft in Noordwijk het  European Space Research and Technology Centre (ESTEC). Binnen ESTECT staat een UTC-tijdlab. Tijd is voor ESA van belang voor het controleren van de tijd in hun (Galileo) satellieten. ESA gebruikt het netwerk van SURF voor het vergelijken van hun eigen atoomklokken met die van VSL. Ook vergelijkt VSL hun atoomklokken met die van ESA. De tijd- en frequentiebron wordt dus gecontroleerd door twee hoog aangeschreven UTC-tijdlabs, die continu met elkaar in verbinding staan. Hierdoor weten we heel nauwkeurig wat de tijd is.
In 2022 heeft SURF TFT-technieken ingezet voor het ondersteunen van het Delftse ‘SUPER GPS’-project. Hierin wordt de UTC-tijd met hoge precisie getransporteerd naar The Green Village-testlocatie van de TU Delft. Door deze precisie konden zelfrijdende auto’s met 10cm nauwkeurigheid rijden in een stedelijke omgeving.
Het Nederlandse instituut voor radioastronomie (ASTRON) heeft voor het LOFAR-project verschillende radiotelescopen gebouwd en verspreid over Nederland en Europa. Deze telescopen kijken naar plekken in heel ver in de ruimte. Omdat de meetapparatuur op verschillende plekken staat, is het belangrijk om goed bij te houden waar in de ruimte naar wordt gekeken én wanneer daarnaar wordt gekeken. Dat komt doordat de aarde draait en deze draaiing de meting kan beïnvloeden. Door deze draaiing van de aarde is de tijd van meten van belang om de beelden van de verschillende LOFAR-velden te combineren (synchroniseren) tot één helder beeld.
De Universiteit van Amsterdam werkt in het Europese consortium iqClock, in het Amsterdam Science park, aan de volgende generatie portable optische kwantumklokken. Deze klokken gebruiken lasers gemaakt vanuit strontiumatomen met een extreem nauwkeurige frequentie als bron voor de tijd. Om een goede klok te bouwen moet deze getest kunnen worden door deze te vergelijken met een andere goede klok.  
De UVA gebruikt het SURF Time&Frequency frequentiesignaal om te testen of de klok werkt in de productiefase. SURF werkt samen met GEANT aan een Europees TFT netwerk (C-TFN) zodat deze klok getest kan worden met een andere optische kwantumklok.
Lees hier het NRC artikel: De nauwkeurigste klokken ter wereld worden nog beter: die lopen na 14 miljard jaar 1 seconde uit de pas.