Snellius - de nieuwe supercomputer - gaat aan in 2021
Binnen high performance computing zijn er regionale, nationale en Europese systemen. In 2021 namen we de nieuwe nationale supercomputer Snellius in gebruik. Hiermee kan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland bijblijven bij de internationale concurrentie.
Video: The making of…
Van 1,8 naar 13,4 petaflops, Snellius kan 14 miljard berekeningen per seconde uitvoeren. Met deze supercomputer kunnen we nog meer wetenschappelijke uitdagingen aan, zoals situaties berekenen of simuleren voor toekomstige scenario’s met veel meer details. Antwoorden op vragen die eerder niet beantwoord konden worden, kunnen nu wel gevonden worden. Bijvoorbeeld over plastic in de oceanen en tropische stormen bij klimaatverandering. En hoe zit het met de duurzaamheid van Snellius zelf? Bekijk in de video wat er allemaal komt kijken bij heel veel rekenkracht.
Vier vragen over de nieuwe supercomputer Snellius
Koningin Máxima opende in 2021 de nationale supercomputer Snellius. Waarom is een nationale supercomputer nodig? Hoe lang gaat Snellius mee? Hoe gaat Snellius bijdragen aan beter klimaatonderzoek? Hoe past Snellius in het 'ecosysteem' van de supersystemen? Op deze vier vragen geven Marcel Levi (NWO) en klimaatwetenschapper Henk Dijkstra (UU) antwoord.
Naamgever Snellius
Snellius is vernoemd naar de Nederlandse wis- en natuurkundige, humanist, taalkundige en econoom Willebrord Snel van Royen (1580-1626).
Snellius was hoogleraar wiskunde aan de Universiteit Leiden en vooral bekend door de naar hem genoemde wet van Snellius uit de optica, die aangeeft hoe lichtstralen gebroken worden op de overgang van het ene medium naar het andere.
Opstap naar iets groters
“Bij de keuze voor deze supercomputer is gekeken naar wat het beste werkt voor onderzoek in Nederland, niet per se de snelste, en het type onderzoek dat de mensen hier willen doen. Snellius is ook een opstap naar iets groters,” zegt SURF CEO Jet de Ranitz. Wie met Snellius kan werken, kan toegang krijgen tot nog snellere supercomputers. Daarvoor werkt SURF samen op internationaal niveau.