The Green village in Delft
Praktijkverhaal

Van simulatie naar realiteit: het dataplatform van The Green Village als motor voor innovatie

The Green Village is een uniek fieldlab in Nederland. In dit 'groene dorp’ op de campus van TU Delft – met woningen, infrastructuur en bewoners - testen wetenschappers en bedrijven nieuwe technologieën, systemen en producten in een realistische omgeving. Het dataplatform van The Green Village, ontworpen en ontwikkeld door SURF, speelt daarin een belangrijke rol.

In het kort

Wie: Joep van der Weijden en Marijn Leeuwenberg 
Functie: projectmanager en datamanager The Green Village 
Organisatie: TU Delft / The Green Village 
Uitdaging: Efficiënt management en beheer van de grote hoeveelheden IoT- en onderzoeksdata die in The Green Village worden gegenereerd.  
Oplossing: Het dataplatform van The Green Village, een innovatieve ict-oplossing die data verzamelt, monitort en in real-time inzichtelijk maakt voor onderzoekers, bedrijven en samenwerkingspartners.

Projectmanager Joep van der Weijden en datamanager Marijn Leeuwenberg houden zich dagelijks bezig met de enorme datastromen die richting het platform gaan. Ze doen bijvoorbeeld de benodigde veiligheidschecks en ondersteunen onderzoekers om de data inzichtelijk te maken.

Levend laboratorium

Joep van der Weijden geeft een presentatie over the Green Village. Foto door Iris Klop

Joep van der Weijden, fotograaf: Iris Klop

The Green Village is de ideale plek voor onderzoek rondom duurzame innovatie, vertelt Joep. “De realistische omgeving maakt de experimenten van onderzoekers heel waardevol, omdat ze hun innovaties in de praktijk kunnen testen.” Onderzoekers kunnen op het terrein verschillende meetinstrumenten en technologieën inzetten, zoals vochtsensoren in de grond, meetapparatuur in de open lucht of innovatieve installaties in gebouwen.  

“Als je bijvoorbeeld een nieuw type warmtepomp hebt ontwikkeld, kun je hier testen of de pomp in een echte woning met bewoners net zo goed presteert als in een laboratorium,” legt Joep uit. “Zodra er iets niet goed werkt, kunnen bewoners het direct melden. Dat is belangrijke input voor de betrokken onderzoekers en bedrijven, en het helpt hen om de systemen snel aan te passen en te verbeteren.” 

Uitdagende ict-oplossing

"Onze grootste uitdaging was om een ict-oplossing te bouwen die de data uit al die verschillende onderzoeksprojecten samenbrengt en toegankelijk maakt voor belanghebbenden," vertelt Marijn. “Het gaat om grote hoeveelheden IoT-data over energie en klimaat in een bebouwde omgeving. Denk aan energieverbruik van gebouwen, binnenklimaat, weerinformatie, bodemvochtigheid en -temperatuur, en de aanwezigheid van mensen in een gebouw. Met het dataplatform van The Green Village , waarin al die data samenkomen, heeft SURF die oplossing gerealiseerd.” 

Het dataplatform brengt data vanuit verschillende bronnen binnen The Green Village samen in één uniform format. Het platform is openbaar en ondersteunt onderzoeksprojecten bij het opslaan, verwerken en monitoren van de data. Bovendien biedt het innovatieve mogelijkheden om data real-time te delen en te visualiseren in dashboards en grafieken. 

Marijn Leeuwenberg en collega

Marijn Leeuwenberg in een ruimte van The Green Village, waar onderzoekers hun innovaties in de praktijk kunnen testen

Stabiel, schaalbaar en veilig 

Om al deze processen soepel te laten verlopen, maakt het dataplatform gebruik van drie belangrijke services:   

  • Apache Kafka, waarmee grote hoeveelheden data geïntegreerd en in real-time verwerkt kunnen worden.
  • InfluxDB, een tijdreeksdatabase die langdurige opslag en analyse van data mogelijk maakt.
  • Grafana, dat de ruwe data uit InfluxDB vertaalt naar begrijpelijke grafieken en dashboards, zodat gebruikers hun data gemakkelijk kunnen presenteren aan anderen.  

De combinatie van deze functionaliteiten maakt het platform stabiel en schaalbaar. Toegang via SRAM – het autorisatie- en authenticatiesysteem van SURF – zorgt voor sterke beveiliging en een prettige gebruikerservaring. Gebruikers houden de controle over hun data: ze bepalen zelf welke datasets ze delen en wie er toegang krijgt tot specifieke gegevens.

Infrastructuur bestaande uit een combinatie van Apache Kafka, InfluxDB en Grafana

Real-time sensordata

Eleonora Brembilla is één van de onderzoekers in The Green Village die gebruikmaakt van het dataplatform. Ze is universitair docent aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en onderzoekt het effect van daglicht in en op gebouwen. “The Green Village is een fantastische faciliteit voor mijn onderzoek,” zegt Eleonora enthousiast. “Er werken en wonen mensen, dus de gebouwen zijn voortdurend in gebruik.” 

Ze vertelt waarom dat zo waardevol is. “Voorheen werkte ik veel met computermodellen en simulaties. Dat zijn vaak sterk versimpelde weergaven van de werkelijkheid, omdat ze eenvoudig toepasbaar moeten zijn in de praktijk. De echte omstandigheden in en rondom gebouwen zijn echter veel complexer. In The Green Village kan ik data verzamelen via live sensoren die ik verspreid over het terrein heb geïnstalleerd. Die data geven inzicht in de daadwerkelijke omgevingsfactoren.” 

Woning op het terrein van The Green Village

"The Green Village is een fantastische faciliteit voor mijn onderzoek. Er werken en wonen mensen, dus de gebouwen zijn voortdurend in gebruik".

Sneeuwbaleffect

Eleonora’s sensoren leggen de hoeveelheid daglicht vast, meten de lichtinval op de gebouwen en berekenen de reflectie van verschillende oppervlakken. “Op het platform kan ik deze data inzichtelijk maken in grafieken en delen met andere onderzoekers. Ook kan ik bedrijven die betrokken zijn bij projecten in The Green Village toegang geven tot de data, zodat zij die weer kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van digital twins of slimme regelsystemen voor gebouwen. Door het dataplatform zijn mijn onderzoeksdata direct toepasbaar.”  

Zowel binnen als buiten The Green Village leiden de mogelijkheden van het dataplatform tot waardevolle samenwerkingen. "Binnen mijn netwerk zijn veel collega’s geïnteresseerd in de data op het platform,” licht Eleonora toe. “Dit zorgt voor een sneeuwbaleffect, want daardoor ontstaan weer nieuwe samenwerkingen met andere onderzoeksgroepen.”   

Duurzame innovatie

Voor Joep en Marijn staan de komende jaren in het teken van groei en optimalisatie van het dataplatform. Marijn licht toe: "Een belangrijk doel is om het volledige terrein van The Green Village in kaart te brengen en alle aspecten, zoals energie en klimaatdata, volledig in het dataplatform te integreren." Joep voegt daaraan toe: "We willen dat zoveel mogelijk partijen – bedrijven, onderzoekers, studenten – het dataplatform gaan gebruiken, zodat het de standaard wordt voor data-analyse in duurzame innovatie."  

Eleonora juicht dit voornemen alleen maar toe. "Het dataplatform van The Green Village is een innovatieve ict-oplossing die eindeloos veel samenwerkingskansen mogelijk maakt. Een platform waarop onderzoek en praktijk samenkomen. Dat is voor wetenschappers enorm waardevol." 

Om gebruik te maken van het dataplatform van The Green Village, neem je contact op met Joep van der Weijden of Marijn Leeuwenberg. Zoek je een soortgelijke oplossing voor jouw onderzoeksproject? Neem contact op via SURF Cloud Research Consultancy en ontdek hoe wij jouw onderzoek verder kunnen helpen. 

Gerelateerde onderwerpen: