Van hoe het begon naar nu: de geschiedenis van SURF
Computerfaciliteiten voor complexe berekeningen
In 1971 wordt SURFsara opgericht als Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam (SARA) door de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Stichting Mathematisch Centrum (het huidige Centrum Wiskunde & Informatica). Deze instellingen hebben behoefte aan computerfaciliteiten voor het uitvoeren van complexe berekeningen.
1984
De eerste nationale supercomputer
In 1984 neemt SURFsara de eerste supercomputer in gebruik, de Cyber 205, en vervult vanaf dan de rol van nationaal supercomputercentrum voor het onderzoek en onderwijs in Nederland. De Cyber 205 biedt een piekrekenkracht van 100 megaflop per seconde.
1984
Supercomputer-gebruikers komen samen
Tijdens de eerste SARA Superdag komen gebruikers van de supercomputer samen om van elkaar te leren, elkaar te inspireren en om advies te krijgen van de SURF-experts. Deze dag is inmiddels uitgegroeid tot de SURF Research Day, dé nationale conferentie die onderzoek, IT en innovatie met elkaar verbindt.
1985
Nederland loopt achter, SURF schiet te hulp
Begin jaren tachtig loopt Nederland achter op andere landen als het gaat om ict. Het ministerie van OCW stelt daarom in 1984 vijf miljoen gulden beschikbaar voor een samenhangend stelsel van landelijke en lokale voorzieningen op het gebied van geautomatiseerde informatieverwerking. Er komt in februari 1985 een begeleidingscommissie die daarvoor een meerjarenplan ontwikkelt. De naam van die begeleidingscommissie? Samenwerkende Universitaire Rekenfaciliteiten, oftewel SURF!
1987
Stichting SURF ziet het levenslicht
Het meerjarenplan wordt door een projectgroep opgepakt. Deze gaat op 25 maart 1987 over in Stichting SURF, die wordt opgericht door de veertien Nederlandse universiteiten. Al snel maken ook hogescholen, umc's, onderzoeksinstellingen, en later ook mbo-scholen, gebruik van de dienstverlening van SURF. SURF wordt daarmee dé samenwerkingsorganisatie voor netwerk- en computerdienstverlening voor het onderwijs en onderzoek in Nederland.
1988
SURFnet gaat een landelijk netwerk bouwen
In de net opgerichte Stichting SURF blijkt al snel dat onderwijsinstellingen steeds meer behoefte hebben aan diensten om gegevens uit te wisselen en met elkaar te communiceren. Er is een landelijk computernetwerk nodig waarop alle gebruikers en diensten kunnen worden aangesloten. Evenals een professionele organisatie om zo’n netwerk tot een succes te maken. Daartoe wordt op 1 januari 1988 SURFnet bv opgericht, een samenwerking tussen SURF en de PTT.
1989
Makkelijker en voordeliger licenties afnemen
In de jaren tachtig sluiten instellingen zelf contracten af met softwareleveranciers. Dat is relatief duur en bij het nog jonge SURF komen slimme koppen op het idee om het afsluiten van licenties grootschaliger aan te pakken. Zodat onderzoeks- en onderwijsinstellingen makkelijker en voordeliger licenties kunnen afnemen. Dit initiatief resulteert in 1989 in de eerste overeenkomst voor het hoger onderwijs en onderzoek, tussen SURF en SPSS.
1990
Het eerste SURF-netwerk: SURFnet2
SURF is eind jaren tachtig gestart met de ontwikkeling van een netwerk voor het hoger onderwijs en onderzoek. Het doel is niet om het zoveelste netwerk te worden, naast lokale universiteits- en onderzoeksnetten zoals DUnet (Delft), RULnet (Leiden) en TNOnet. De doelstelling is om één gezamenlijk voor gebruikers transparant netwerk te construeren: één netwerk dat alle netwerken in het hoger onderwijs en onderzoek in zich verenigt.
In 1990 gaat de eerste productieversie van het SURF-werk live: SURFnet2. Dit netwerk biedt naast het toen gangbare X.25-protocol ook transportfaciliteiten op basis van het Internet-protocol (IP). En dat is het protocol dat uiteindelijk wereldwijd gebruikt zal gaan worden. De maximale bandbreedte van SURFnet2 is 64 kbit/s…
1991
SURFmarket wordt opgericht
Na het contract met SPSS volgen al snel meer grote overeenkomsten, met WordPerfect, Borland, Oracle en Lotus. De club die de licenties regelt groeit uit zijn jasje en gaat in 1991 op eigen benen staan: SURFmarket (toen nog SURFdiensten) wordt geboren. De bij SURF aangesloten instellingen kunnen vanaf dat moment via SURF licenties afnemen voor software.
1992
SURF krijgt een eigen CERT
CERT-NL wordt opgericht, het Computer Emergency Response Team (CERT) van SURF. Hierin werken specialisten van SURF en van de aangesloten instellingen samen om de instellingen te helpen hun netwerk te beveiligen, en om incidenten in het SURF-netwerk zo snel mogelijk op te lossen. CERT-NL is inmiddels omgedoopt naar SURFcert.
1993
Eerste grote licentieovereenkomst met Microsoft
SURF sluit de grootste overeenkomst tot dan toe, met softwaregigant Microsoft. Het licentiemodel dat gebruikt wordt, is nieuw voor Microsoft (maar gangbaar bij andere leveranciers). Microsoft zal dit model overnemen en wereldwijd gaan toepassen.
1993
Europese samenwerking in GÉANT
SURF is als mede-oprichter betrokken bij DANTE, de eerste Europese netwerkorganisatie waarin onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN’s) zoals SURF samenwerken. Inmiddels is DANTE opgegaan in GÉANT. Daarin werken NREN’s niet alleen samen op netwerkgebied, maar ook op andere vlakken zoals cloud, security en veilige authenticatie.
1994
AMS-IX: van SURF-pilot tot grootste internetknooppunt van Nederland
De AMS-IX is al jaren het belangrijkste internetknooppunt van de lage landen. De AMS-IX verwerkt een groot deel van het internetverkeer met het buitenland en tussen Nederlandse internetproviders. Op piektijden verwerkt het knooppunt bijna 12 Tbit/s. Je zou bijna vergeten dat de AMS-IX in 1994 startte als een pilotproject van SURF!
1996
SURF is mede-oprichter van SIDN
SURF is een van de oprichters van SIDN, de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, beheerder van het .nl topleveldomein.
1997
Visualisatie voor beter inzicht in onderzoeksresultaten
Bij SURF wordt niet alleen gerekend en data opgeslagen. Een andere belangrijke activiteit is het visualiseren van data, zodat onderzoekers een goed beeld krijgen van de resultaten van hun onderzoek. In 1997 komt de eerste nationale faciliteit voor driedimensionale visualisatie tot stand, met behulp van een Computer Assisted Virtual Environment (CAVE). Met een stereoscopische LCD-bril op waant de onderzoeker zich midden in het object van studie, bijvoorbeeld een bloedvat.
1999
Gigasnelheden met GigaPort
In 1999 start het GigaPort-project, waarin SURF samen met een aantal commerciële partners zoals Telfort en Cisco een geheel nieuw netwerk ontwikkelt. Hiermee moeten snelheden voor klantaansluitingen tot 20 Gbit/s worden gehaald.
1999
SURF Onderwijsdagen brengen onderwijs en ict samen
Begonnen als eendaags event, worden de SURF Onderwijsdagen al snel twee dagen waarin docenten en onderwijsondersteuners samenkomen en inspiratie opdoen over de nieuwste ontwikkelingen in onderwijs en ict. In 2023 vinden alweer de 25e SURF Onderwijsdagen plaats.
2000
SURFspot: legale software voor een illegale prijs
SURF start met SURFspot, de ict-webwinkel voor studenten en medewerkers in het hoger onderwijs en onderzoek. Vanaf dat moment kunnen studenten en medewerkers software voor thuisgebruik direct bij SURF afnemen.
2001
Voordelige contentlicenties
Naast softwarelicenties sluit SURF vanaf 2001 in ook licenties voor contentdiensten af. Dit start met licenties voor universiteitsbibliotheken. Zo krijgen gebruikers gemakkelijk en voordelig toegang tot online publicaties van diverse uitgevers.
2002
Wereldwijd veilig online met eduroam
SURF lanceert in 2002 eduroam. Met deze dienst kunnen studenten en medewerkers gebruikmaken van het wifi-netwerk van hun instelling, maar ook van het netwerk van alle andere instellingen die eduroam hebben. Zonder overal een apart account aan te hoeven maken. Tot op heden is dit een van SURF’s bekendste en populairste diensten.
2005
Nationaal rekencluster
SURF bouwt het nationale rekencluster Lisa. Dit is een centraal beheerd Linux-cluster, bij uitstek geschikt voor grootschalige berekeningen. In datzelfde jaar komt de grid-infrastructuur beschikbaar, die uitmondt in de e-infrastructuur die we nu hebben.
2006
Het eerste glasvezelnetwerk voor onderwijs en onderzoek
SURFnet6 wordt in gebruik genomen: een glasvezelnetwerk dat niet alleen IP-dienstverlening levert (internetconnectie), maar ook optische netwerkdiensten, bijvoorbeeld lichtpaden (veilige en supersnelle verbindingen gescheiden van het overige netwerkverkeer).
2007
Samenwerking met CERN
Met Nikhef start SURF als Tier-1 center voor de LHC-experimenten bij CERN in Genève. Dat houdt in dat een deel van de data die door de LHC gegenereerd worden, verwerkt worden bij SURF in Amsterdam.
2007
Overal inloggen met je eigen instellingsaccount
SURF introduceert SURFfederatie en heeft daarmee een internationale primeur: het is de eerste dienst waarmee gebruikers met één account (hun instellingsaccount) kunnen inloggen bij clouddiensten van verschillende leveranciers. In 2011 wordt SURFfederatie opgevolgd door SURFconext, dat bijvoorbeeld ook extra beveiliging biedt via multifactorauthenticatie.
2010
Aanbestedingen
SURF breidt zijn werkzaamheden op het vlak van licenties verder uit: het gaat ook aanbestedingen doen namens onderwijs- en onderzoeksinstellingen.
2013
Collaboratorium: high tech visualisatie
Het Collaboratorium wordt in gebruik genomen. Dit is een high tech visualisatiefaciliteit waarin onderzoekers uit het bedrijfsleven en de wetenschap hun data kunnen analyseren en visualiseren op een multifunctionele videowall met (voor die tijd) superscherpe HD-schermen.
2017
SURFnet8 levert snelheden tot 400 Gbit/s
Met de nieuwe optische laag van SURFnet8, die in 2017 geïmplementeerd wordt, is 400 Gbit/s mogelijk en wordt 100 Gbit/s transportcapaciteit de standaard. Die standaard is 1,5 miljoen keer sneller dan SURFnet2, het eerste productienetwerk van SURF uit 1990.
2020
SURF wordt één
De werkmaatschappijen SURFsara, SURFmarket, SURFnet en SURF-bureau fuseren. Ze gaan samen verder als SURF. Uiteraard met behoud van de innovatieve dienstverlening voor het onderwijs en onderzoek in Nederland. SURF is dan al een paar jaar (sinds 2015) een coöperatie in plaats van een stichting: deelnemende instellingen zijn lid en hebben via de ledenraad direct invloed op het beleid van SURF.
Maar SURF is voor de leden ook een pleisterplaats, waar ze samenkomen om kennis, ideeën en inspiratie uit te wisselen. En waar ze samen werken aan innovatieve oplossingen op tal van ict-gebieden zoals cybersecurity, kwantumcomputing, digitale leermaterialen, studiedata, open science en artificial intelligence. Zodat ze samen kunnen excelleren in onderwijs en onderzoek, met hulp van ict.
2021
Nationale supercomputer Snellius in gebruik
De nieuwste generatie van de nationale supercomputer wordt in gebruik genomen: Snellius. Deze heeft een pieksnelheid van 6,1 petaflop per seconde, dat is 61 miljoen keer zoveel als de Cyber 205 in 1984. Maar naast sneller is Snellius ook een stuk duurzamer dan zijn voorgangers. Snellius is 3,4 keer zo snel als zijn directe voorganger Cartesius, maar verbruikt 30% minder energie.
2022
SURF als privacy-houwdegen: Google, Microsoft en Zoom passen voorwaarden aan
SURF maakt zich sterk voor publieke waarden, waaronder de privacy van studenten en medewerkers in onderwijs en onderzoek. In verschillende trajecten is het SURF gelukt om (samen met partners) big-tech-bedrijven als Google, Microsoft en Zoom te bewegen om hun voorwaarden aan te passen. Daarmee haalden we zelfs de New York Times!