Twee mannen aan een tafeltje met elkaar in gesprek
Nieuws

Hoogtepunten SURF ledenraad oktober 2024

De ledenraad kwam in oktober samen op een bijzondere locatie. Voor deze vergadering werd neergestreken op de RDM-campus in Rotterdam. Dit omdat de SURF Summit dezelfde middag op dezelfde locatie plaatsvond. Hieronder de belangrijkste punten die aan bod kwamen bij deze ledenraad.

Profiel

Met het vertrek van onze CEO, Jet de Ranitz, is er een positie vrij gekomen in de raad van bestuur van SURF. Om deze positie te vullen, is tijdens de ledenraad een profiel vastgesteld voor de gehele raad van bestuur en de drie bestuursleden individueel. De werving en selectie voor het nieuwe bestuurslid wordt binnenkort opgestart. 

Fit for Purpose

Binnen SURF kijken we dagelijks vooruit, maar een belangrijk vraagstuk is of ook onze eigen organisatie inrichting klaar is voor de toekomst. Om de organisatie meer wendbaar te maken en slagkracht te geven, is het programma Fit for Purpose ingericht, hierin herstructureren we SURF. De ledenraad is bijgepraat over de stand van zaken rondom de herstructurering. Komend anderhalf jaar wordt dit vormgegeven met als beoogde startdatum van 1 januari 2026 om van start te gaan met de hernieuwde organisatiestructuur. 

AI-faciliteit

Eerder werd de ledenraad bijgepraat over de verkenning om een grote AI-faciliteit in Nederland te ontwikkelen. Deze ledenraad is er een actuele stand van zaken gepresenteerd en werden er meerdere mogelijke scenario’s besproken om tot capaciteit op een AI-faciliteit voor onderwijs en onderzoek te komen. Er werd onder andere besproken welke rol voor SURF is weggelegd en welke risico’s er voor de coöperatie zijn. Naar verwachting wordt er in november meer duidelijk over de besluitvorming van de overheid over de AI-faciliteit.

WTR

Binnen de coöperatie SURF is een onafhankelijk adviesorgaan ingericht, de wetenschappelijk technische raad (WTR) . De WTR adviseert de coöperatie SURF, gevraagd en ongevraagd, over strategische, wetenschappelijke en technische kwesties van de coöperatie. In het charter van de WTR is vastgelegd wie er zitting nemen in de WTR en hoe ze advies uitbrengen. Een nieuwe versie is tijdens de ledenraad vastgesteld.

Afscheid Jet de Ranitz

Na afloop van de ledenraad-vergadering sloot afzwaaiend CEO Jet de Ranitz aan om afscheid te nemen van de ledenraad. Jan Lintsen, voorzitter, sprak namens de ledenraad dank uit aan De Ranitz, niet alleen voor haar tijd als CEO van SURF, maar ook voor haar werk dat ze vanuit eerdere rollen binnen de coöperatie vervulde.

Dit artikel is relevant tot