De impact van brain-computerinterfaces voor onderwijs en onderzoek
Een brain-computerinterface (BCI) is een technologie die communicatie tussen de hersenen van een mens en een apparaat mogelijk maakt. BCI's verzamelen en analyseren hersensignalen en vertalen deze signalen naar commando's die een extern apparaat aansturen. Dit kan met niet-invasieve (op de huid geplaatste) technieken zoals EEG’s, en invasieve (operatief geplaatste) hersenimplantaten. Beide technieken hebben hun eigen voor- en nadelen.
Toepassingen van BCI’s
De toepassingen van BCI's zijn breed en divers. Zo heeft Neuralink, het bedrijf van Elon Musk, in 2024 een doorbraak bereikt door een chip in de hersenen van een verlamde patiënt te implanteren. Deze patiënt kan nu via BCI's met zijn gedachten videogames spelen en berichten plaatsen.
In het onderwijs kunnen BCI’s worden ingezet om de alertheid van studenten te monitoren en realtimefeedback te geven om het leerproces te verbeteren. Er zijn ook toepassingen voor consumenten, zoals apparaten die meditatie en stressmanagement ondersteunen.
Aandachtspunten van BCI's
De toekomst van BCI's ziet er veelbelovend uit. Deze technologieën kunnen de kwaliteit van leven en menselijke prestaties verbeteren en hebben daarmee een grote impact in verschillende domeinen, waaronder onderwijs en onderzoek. Het gebruik van BCI's brengt echter ook ethische kwesties en privacyvraagstukken met zich mee waar we zorgvuldig naar moeten kijken. Hierbij is het noodzakelijk om transparantie en verantwoord gebruik van BCI's te stimuleren.
Over het whitepaper
Het SURF-whitepaper 'Brain-computer interfaces voor onderwijs en onderzoek?' geeft je een verdiepend inzicht in de techniek, geschiedenis en mogelijkheden van BCI’s. Ook ontdek je verschillende scenario’s voor de toepassing van BCI’s in de toekomst.