Kennisdossier: Online en blended onderwijs
Online en blended onderwijs biedt bij uitstek kansen om onderwijs meer flexibel en persoonlijk aan te bieden. Wat zijn de mogelijkheden en wat vraagt het om je onderwijs op deze manier in te richten? Bekijk het kennisdossier Flexibel onderwijs organiseren om hier antwoord op te krijgen.
Uitgelicht
- Hoe organiseer je onderwijsinnovatie met ict?
- Online module Flipping the classroom
- Onderzoek naar technologierijke learning spaces in het Nederlandse hoger onderwijs
Strategie, beleid en verandermanagement
- Lees in de thema-uitgave thema uitgave kansen voor campusonderwijs (2014, pdf) hoe studenten in het reguliere onderwijs kunnen profiteren van online onderwijs en wat dat betekent voor de rol van de docent. En ook wat er op instellingsniveau voor nodig is om het te organiseren.
Didactische modellen voor online en blended onderwijs
- In de Thema-uitgave Didactische modellen (2014, pdf) staan de belangrijkste vraagstukken, oplossingen, kansen en behoeften rondom didactische modellen en de do’s & don’ts op een rij.
- Lees in de good practices van de Hogeschool Utrecht en Wageningen University de verschillende keuzes die zij maken in termen van de optimale blend (2016).
- In de thema-uitgave over thema-uitgave-open-en-online-onderwijs-editie-didactiek (2016) komen de belangrijkste kansen die open en online/blended onderwijs biedt om de kennis en ervaringen van het werkveld te integreren in het campusonderwijs.
Ontwikkelen van online leermateriaal
- De Infographic online onderwijs (2015, pdf) biedt een stappenplan om de mogelijkheden van online onderwijs te verkennen.
- In verschillende MOOC cafés gingen docenten en ictO’ers aan de slag met het ontwerpen van blended learning (2016).
Methodieken en tools
- De infographic Methodieken en tools voor blended onderwijs (2018) laat zien welke methodieken en tools onderwijsinstellingen gebruiken bij het inrichten van blended onderwijs.
Online begeleiden, assessment en feedback
- In de hand-out Tools voor peer feedback en peer assessment (2018) vind je een korte beschrijving van 6 peerfeedbackproducten en hun belangrijkste functionaliteiten.
- In de thema-uitgave Peer feedback en peer assessment (2017) laten 3 onderwijsinstellingen zien hoe zij online peer feedback toepassen.
Accreditatie en erkenning van online onderwijs
- Lees in de whitepaper de kansen en knelpunten van micro-credentialing en open badges (2016) voor het Nederlandse onderwijs.
Bedrijfsvoering en organisatie online onderwijs
- Thema uitgave - Verbinding met beroepspraktijk (2016)
- In de uitgave Praktijkvoorbeelden multi-locatieleren - onderwijsruimtes voor online én face-to-face-onderwijs (2018), lees je hoe de KU Leuven en de 4TU onderwijsruimtes hebben ingericht die (online) samenwerken beter mogelijk maken.
Wet- en regelgeving en juridische aspecten online onderwijs
- Verkenning: Opschaling van open en online onderwijs. Regelgeving en aandachtspunten (2015) behandelt de geldende regelgeving, toepassingsvoorbeelden uit de praktijk en aandachtspunten voor de toekomst.
Technische randvoorwaarden online onderwijs
- Het seminar over MOOC platforms (2014) biedt een overzicht van platforms voor massive open online courses en de integratie hiervan binnen de eigen instelling.
Professionalisering en facilitering online onderwijs
- Er is een inventarisatie (2015) gedaan van hoe ict-docentprofessionalisering in het Nederlandse hoger onderwijs is georganiseerd.
- Het daaropvolgende discussion paper (2016) bevat 7 aanbevelingen aan hogeronderwijsinstellingen hoe ict-docentprofessionalisering te bevorderen.
Thema-overkoepelend
- De Keuzehulp ondersteunen van onderwijsinnovatie met ict (2018) bevat 5 aandachtspunten en 5 keuzes voor instellingen die hun docenten in staat willen stellen hun onderwijs te vernieuwen.
- Het infographic online onderwijs A4 (2015) beschrijft de trends op het gebied van open en online onderwijs in binnen- en buitenland, geschreven vanuit de context van het Nederlandse hoger onderwijs.
- Het Trendrapport 2016: hoe technologische trends onderwijs op maat mogelijk maken (2016)
Thema-overkoepeld
De whitepaper Onderwijs op maat anno 2016 helpt om met collega’s het gesprek aan te gaan over je visie op het onderwijs.
De tool onderwijs op maat helpt je om binnen jouw instelling de discussie te voeren hoe onderwijs op maat eruit zou moeten zien en waarom
Toetsen
Bedrijfsvoering en organisatie online onderwijs
Ontwikkelen van online leermateriaal
Infographic Methodieken en tools voor blended onderwijs
Wet- en regelgeving
Professionalisering
Terugblikken van bijeenkomsten
- Terugblik seminar Peer feedback en peer assessment in online onderwijs
- Terugblik workshop Methodieken en tools voor blended learning
- Terugblik seminar Relatie tussen inhoud en vorm van een onderwijsvideo
- Terugblik seminar Videomateriaal toegankelijk voor iedereen
- Terugblik seminar Videocontent in het hoger onderwijs: nieuwe licentiemodellen en diensteninnovatie
- Terugblik seminar Virtual reality in het onderwijs: didactisch redeneren in de praktijk
- Terugblik seminar Faciliteren van docententeams bij blended learning
- terugblik van het seminar Online begeleiden van studenten