Case study: Bliksemsnelle zonne-auto uit Groningen
Een team van studenten uit Groningen bouwt raceauto's die wordt aangedreven door zonne-energie. Onder de naam Top Dutch Solar Racing namen ze in 2019 voor het eerst deel aan de Bridgestone World Solar Challenge, een race dwars door Australië. De aerodynamica van de auto werd getest op de nationale supercomputer.
Het Top Dutch Solar Racing team bestaat uit studenten uit het mbo, hbo en wo: van de Hanzehogeschool, het Friesland College, Noorderpoort en de Rijksuniversiteit Groningen. Ieder doet waar hij of zij het sterkst in is: organisatie, techniek, elektronica of communicatie. “Die samenwerking in zo’n divers team ging harstikke goed”, vertelt Eline Hesta, student communicatie aan de Hanzehogeschool en binnen het raceteam van 2019 verantwoordelijk voor de communicatie. “Als je zulke verschillende mensen bij elkaar zet, kun je elkaar op een heel leuke manier aanvullen.”
"De kennis die we hebben opgedaan, wordt doorgegeven aan een nieuw team"
Ontwerp testen voordat je gaat bouwen
Het team werkte onder tijdsdruk en met een beperkt budget. Het bouwen en testen van allerlei verschillende modellen auto’s is dan natuurlijk niet mogelijk. Dat is waar de supercomputer het toneel betreedt. Door de aerodynamica van de auto in de computer te simuleren, kun je je ontwerp verbeteren voordat je het model daadwerkelijk bouwt.
Hoe gedetailleerder en realistischer je simulatiemodel, hoe meer rekenkracht en geheugen je nodig hebt. Jussi Vuopionpera, verantwoordelijk voor operations & sponsorships bij het Top Dutch Solar Racing team 2019 en student bio-informatica aan de Hanzehogeschool: “Om de berekeningen uit te voeren hebben we honderd CPU’s, central processing units, gebruikt op de supercomputer. Hierdoor deed een simulatie er gemiddeld maar een paar uur over. Zulk simulaties konden we op een gewone pc niet doen, omdat die simpelweg niet voldoende geheugen heeft.”
Meerdere scenario's simuleren
“We hebben ongeveer een maand lang simulaties gedraaid op de nationale supercomputer. Dankzij de supercomputer konden we meerdere scenario's simuleren en daarmee het ontwerp van de auto optimaliseren. Ook hebben we de effecten van rijden met zijwind onder verschillende hoeken kunnen onderzoeken.”
“De kennis die we hebben opgedaan, wordt doorgegeven aan een nieuw team, zodat ook andere studenten ervan kunnen profiteren”, zegt Vuopionpera. Hesta vult aan. “We hopen in elk geval dat we hebben laten zien dat in Noord-Nederland de omgeving ook goed is om dit soort toffe techniekprojecten te doen. We zijn in principe vanuit het niets gestart, maar door samen te werken hebben we dit neergezet.”
Lees meer op de website van het Top Dutch Solar Racing Team
Tekst: Josje Spinhoven
Foto’s: Job Verkruisen, Top Dutch Solar Racing