De SURF Security- en Privacyconferentie is de jaarlijkse conferentie waarin je alles hoort over actuele security- en privacyonderwerpen in onderwijs en onderzoek. Er is aandacht voor zowel technische als beleidsmatige en juridische aspecten. In 2024 waren we te gast bij Hogeschool Rotterdam.
- Datum nader te bepalen
Keynotes SURF Security- en Privacyconferentie
Lees meer over de keynotes van de afgelopen Security- en Privacyconferentie 2024
Keynote: AI & AVG
“So you think you can prompt?”
Sooner or later every Privacy Officer will come face to face with an AI hungry for input. In this talk, technologist Jacob Gursky and senior advisor Sjoera Nas from Privacy Company discussed the relationship between the AI Act and the GDPR, based on insights from recent research into generative AI. Some of the privacy risks resulting from the use of generative AI are familiar, but there are also novel risks. These novel risks require novel rights, and a novel approach by privacy officers.
Drs. Sjoera Nas is a senior privacy consultant at Privacy Company in The Hague. She worked for almost 12 years at the Dutch Data Protection Authority as lead of the internet team. Sjoera has conducted a large number of Data Protection Impact Assessments (DPIAs) on cloud services from Big Tech for SURF, such as on Google Workspace, Microsoft and Zoom, and works with colleagues on Human Rights Impact Assessments. Sjoera publishes summaries of the reports in blogs at
https://www.privacycompany.eu, and publishes updates at https://www.linkedin.com/in/sjoera
Jacob Gursky is a consultant at Privacy Company with a degree in Privacy Engineering from Carnegie Mellon University and a background studying computational propaganda at the University of Texas at Austin.
"Jij bent toch CISO bij de Kiesraad? Ik heb volgens mij iets gevonden in jullie software."
Dankzij een gesprek via X direct messages werd een belangrijke beveiligingsbevinding in de Nederlandse verkiezingen-software opgelost. Meldingen van externe experts kunnen waardevolle informatie bevatten, maar de experts worden nog vaak bedreigd of staan voor een dichte deur. Sommigen worden onder druk gezet om eeuwige geheimhoudingsverklaringen te tekenen of krijgen geen enkele dank voor hun melding, terwijl zij toch belangrijke beveiligingsproblemen aankaarten.
In deze keynote vertelde Fleur van Leusden, CISO bij de Kiesraad, hoe de Kiesraad omging met een melding van buitenaf en wat zij anderen kunnen meegeven om daarvan te leren.
Fleur van Leusden is CISO bij de Kiesraad. De Kiesraad is verantwoordelijk voor onder meer de software die gebruikt wordt tijdens de Nederlandse verkiezingen. Met haar jarenlange ervaring in het securitydomein maakt zij de podcast 'CISO praat' over security-gerelateerde onderwerpen en haar visie daarop.
Keynote: Hack de hacker; een kijkje in de keuken van cybercriminelen
Om jezelf effectief te beschermen tegen cyberaanvallen, is het van belang om de denkwereld en strategieën van de aanvallers te begrijpen. Tijdens deze keynote onthulde Anthony van der Meer, onderzoeksjournalist en documentairemaker, zijn methoden om cybercriminelen op slinkse wijze in de val te lokken met hun eigen tactieken. Anthony deelde praktijkvoorbeelden die illustreren hoe hij de methoden van deze criminelen gebruikt om hun operaties bloot te leggen. Door diepgaand te infiltreren en hun eigen tactieken tegen hen te gebruiken, bood hij een unieke en verhelderende blik op de praktijken van cyber criminelen.
Anthony is filmmaker, onderzoeksjournalist en OSINT-onderzoeker voor Nieuwsuur. Sinds 2015 richt hij zich als filmmaker op de duistere kant van de digitale wereld, waarbij hij diep in cybercriminelen duikt en zelf op cybercriminelen jaagt. Dit resulteerde in meerdere succesvolle documentaires en een tv-programma. Naast zijn mediawerk deelt hij zijn cyberkennis als academy associate bij het Clingendael Instituut.
Keynote: Generatieve AI, juridische vragen en maatschappelijke uitdagingen
"Sommige experts voorspellen dat over een aantal jaar meer dan 90% van alle online content met AI in aanraking zal zijn geweest."
Artificiële Intelligentie (AI) is overal: in videobeldiensten, fotocamera’s, zoekmachines, stofzuigers, auto’s en bijna alle elektronica. Dat heeft grote gevolgen, niet alleen omdat wij ons moeten verhouden tot AI-gedreven producten en wezens, zoals AI-assistenten, maar ook omdat steeds meer content zoals tekst, videos en muziek door Generative AI wordt geproduceerd. Welke rol zouden het middelbaar beroepsonderwijs, hogescholen en universiteiten in deze AI-gedreven wereld moeten spelen?
Bart van der Sloot specialiseert zich op het gebied van de regulering van technologie, Artificiële Intelligentie en mensenrechten en is associate professor aan het Tilburg Institute for Law, Technology, and Society van Tilburg University. Hij is auteur van het boek Regulating the Synthetic Society: Generative AI, Legal Questions and Societal Challenges.
Keynote: inleiding debat over Digitale soevereiniteit
Met de toenemende digitalisering is het belangrijk oog te houden voor balans tussen functionaliteit, privacy, security en autonomie. Ook wanneer er samen wordt gewerkt met commerciële partijen. Als sector verkennen we, discussiëren we en vormen we visie, om weloverwogen de juiste beslissingen te kunnen nemen. Digitale soevereiniteit, strategische autonomie en de publieke waarden zijn dan ook thema’s die hoog op de agenda staan binnen de SURF-coöperatie.
In haar presentatie ging Jet in op de uitdagingen en de kansen van het digitaal in balans houden van afhankelijkheden van big tech, keuzemogelijkheden en het versterken van de autonomie van de sector.
Jet de Ranitz is sinds 2020 voorzitter van de raad van bestuur bij SURF. In deze rol vervult zij tevens de functie van CEO. Daarvoor was zij werkzaam als voorzitter college van bestuur bij Hogeschool Inholland.
Debat Digitale Soevereiniteit
Het debat met als thema digitale soevereiniteit vond plaats onder leiding van professor Bart Jacobs, Hoogleraar Software Security aan de Radboud Universiteit. Jet de Ranitz, voorzitter raad van bestuur SURF, verzorgde de inleidende keynote voor dit debat.
Deelnemers aan het debat waren:
- Cees Plug, directeur Informatievoorziening & technologie InHolland
- Jesse Six Dijkstra, tweedekamerlid NSC
- Michiel Leenaars, directeur NLnet
- Jet de Ranitz, voorzitter raad van bestuur SURF
- Alexandra van Huffelen, demissionair staatssecretaris Digitalisering (heeft helaas afgezegd).