“Om grootse dingen te bereiken in XR, is het noodzakelijk dat kennis en expertise worden gedeeld"
Terugblik 2023
De eerste Nationale XR dag werd in 2023 georganiseerd door SURF en de TU Delft Library. Meer dan 220 bezoekers gingen met elkaar in gesprek en ontdekten wat eXtended Reality (XR) op kan leveren voor onderwijs en onderzoek. Zij maakten kennis met de laatste XR-ontwikkelingen, interessante XR-toepassingen en de techniek achter XR.
Een eye-opener voor XR-toepassingen
De Nationale XR Dag was een echte eye-opener voor de mogelijkheden die er zijn op het gebied van XR. Veel mensen associëren XR-technologieën met home-gaming of een vlucht in kunstmatige werelden, maar de XR-dag liet veel mooie toepassingen van de technologie zien. Sprekers presenteerden hun werk binnen een breed scala aan toepassingen en werkvelden, zoals onderwijs, gezondheidszorg en cultuur. “De lightning talk-sessie was een uniek moment in het programma voor onderzoekers en XR-gebruikers uit verschillende werkvelden om hun XR-ervaringen te delen met gebruikers uit andere werkvelden. Als het gaat om het inspireren van onconventionele denkwijzen en toepassingen in de wereld van XR, was de lightning talks-sessie hier het perfecte voorbeeld van” vertelt Barry Fitzgerald, host van het XR event.
Nieuwe implementaties van XR
De Nationale XR dag begon en eindigde met twee boeiende en informatieve keynotes die elkaar goed aanvulden. Keynote Esther Mertens over ‘Waarom je je toekomstige zelf zou moeten ontmoeten’. En Joris Weijdom over ‘Collaboratief ontwerp in en voor XR - waarom we moeten bodystormen in openbare virtuele ruimten’. Bodystorming is een vorm van brainstormen waarbij deelnemers hun lichaam gebruiken om nieuwe inzichten en ervaringen op te doen.
Beide keynotes toonden nieuwe implementaties van XR op verschillende gebieden en lieten het bredere publiek zien waar XR toe kan leiden bij de ontwikkeling van interventies en het gebruik van XR in openbare virtuele ruimten. Ook benadrukte beiden het belang van samenwerking in XR. “Om grootse dingen te bereiken in XR, is het noodzakelijk dat kennis en expertise worden gedeeld. Voor degenen die net beginnen op het gebied van XR is dit een belangrijke boodschap”, aldus Barry Fitzgerald.
"De XR dag laat zien dat er veel behoefte is aan kennisuitwisseling en biedt een goede basis voor de volgende stap in samenwerking".
Zorg voor samenwerking
Dat samenwerken belangrijk is erkent ook Esther van der Linde, van Npuls. De XR dag liet zien dat er veel gaande is op XR-gebied binnen zowel onderwijs als onderzoek. Maar de meeste toepassingen worden nog individueel ontwikkeld en zijn gemaakt voor specifieke toepassingen. “Er gebeurd nog te veel in isolatie. De XR dag laat zien dat er veel behoefte is aan kennisuitwisseling en biedt een goede basis voor de volgende stap in samenwerking. Er zijn een paar mooie voorbeelden van samenwerking over instellingen en disciplines heen, maar hierin kunnen we echt nog een stap maken met elkaar. Laten we meer samenwerken om tot nog betere resultaten te komen”, zegt Esther hierover.
Leren is doen
Keynote Joris Weijdom benadrukte het ook in zijn presentatie, ‘leren is doen’. Ga experimenteren. Mensen die met XR bezig zijn weten dit als geen ander. Het was dan ook heel druk bij de demo’s en workshops. Er waren veel mogelijkheden om te experimenteren met XR applicaties, het uitproberen van verschillende brillen en het ervaren van alle XR voorbeelden en toepassingen. ”Je ziet dat op zo’n dag mensen zoeken naar het ervaren van XR in de vorm van demo’s en de workshops. XR is iets om actief mee aan de slag te gaan” zegt Esther van der Linde, Npuls.
Mix van verschillende disciplines en vakgebieden
Toen Barry op 5 juli ronddwaalde op het evenement, viel hem iets heel belangrijks op. Deze bijeenkomst was anders dan de conferenties die hij eerder heeft bijgewoond. “Ik heb een natuurkundige achtergrond en in het verleden heb ik conferenties bijgewoond waar alleen natuurkundigen aanwezig waren. Op de National XR Day hadden alle deelnemers XR gemeen, maar de deelnemers werkten binnen verschillende disciplines en hadden andere achtergronden. Tijdens de lunch had ik een gesprek over XR met een medisch onderzoeker en een aardwetenschappelijk onderzoeker, die hun XR ervaringen met elkaar deelden. In mijn ervaring is dit uniek” vertelt hij.
Meer weten?
Wil je de presentaties van de Nationale XR dag nog een keer terugkijken? De meeste sessies zijn opgenomen en kun je hier terugvinden.
Maand van XR
De ontwikkelingen van XR binnen onderwijs en onderzoek gaan razendsnel. Daarom besteden wij in de maand september extra aandacht aan de mogelijkheden van XR (virtual reality, augmented reality en mixed reality). Volg onze pagina www.surf.nl/xr voor de laatste updates.